Δήμαρχος Σάμου στους μετανάστες «Go! Go now! Φύγετε όλοι από εδώ, τώρα!»

Εγινε προσπάθεια κατάληψης της πλατείας, όπως υποστηρίζει

«Go! Go now! Φύγετε όλοι από εδώ, τώρα!». Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, κατέβηκε το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία Πυθαγόρα και εκδίωξε τους μετανάστες που βρίσκονταν εκεί. Όπως ανέφερε, είχαν επιχειρήσει να κάνουν κατάληψη της πλατείας, κάτι που αποτράπηκε με την επέμβαση της Aστυνομίας και τη συνδρομή του ιδίου.

Στο βίντεο, που καταγράφηκε από το Samos 24, ο δήμαρχος ακούγεται να χρησιμοποιεί και υβριστικούς χαρακτηρισμούς απευθυνόμενος σε έναν από τους μετανάστες, ενώ φαίνεται να τον απωθεί με τα χέρια του, ζητώντας του να αποχωρήσει από την πλατεία.

«Ξανά κατάληψη της κεντρικής πλατείας. Τους απομάκρυνε η Αστυνομία. Πλέον θα αναλάβουμε εμείς δράση, να κερδίσουμε τους κοινόχρηστους χώρους» ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Θέλουμε λύση αυτήν τη στιγμή. Να φύγουν από το νησί! Τέλος! Δεν υπάρχει άλλη λύση. Τέλος!».

Ο δήμαρχος έδειξε έναν από τους αλληλέγγυους που συνόδευαν τους πρόσφυγες, λέγοντας πως είναι αυτός που μεταφράζει τις ανακοινώσεις στα αραβικά, ενώ νωρίτερα ο ίδιος και μια συνεργάτιδά του είχαν έντονο διάλογο με μια γυναίκα που δήλωνε τουρίστρια.

Ο κ. Στάντζος εξέφρασε, παράλληλα, τη διαμαρτυρία του για τις «συνθήκες θερμοκηπίου», όπως είπε, στις οποίες σήμερα η Σάμος υποδέχεται τους υψηλούς της επισκέπτες: τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο, και τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας, ειδικό συντονιστή για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, Αλκιβιάδη Στεφανή. Διαμαρτυρήθηκε για το ότι δεν είχε προγραμματιστεί συνάντηση μαζί του.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός βρέθηκε στη Σάμο για να συναντηθεί με το πλήρωμα της πορτογαλικής ακτοφυλακής που συμμετέχει στη δύναμη της FRONTEX και περιπολεί στο Ανατολικό Αιγαίο για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Στο ΚΥΤ του Βαθέος στη Σάμο και στους χώρους περιμετρικά από αυτό διαβιούν σήμερα κάτω από άθλιες συνθήκες 7.435 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ η δυναμικότητα της δομής δεν ξεπερνά τα 648 άτομα.

Πικραμμένος: «Η Ελλάδα θα πάψει να είναι ελκυστική για τους μετανάστες»

Τη βεβαιότητα πως η αλλαγή πολιτικής στο μεταναστευτικό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αλλάξει το τοπίο και θα μειώσει τις μεταναστευτικές ροές διατύπωσε σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος βρέθηκε στο νησί για να υποδεχτεί τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας.

«Πρέπει η χώρα μας να πάψει να είναι μια ελκυστική χώρα για τους μετανάστες. Η κυβέρνηση προτίθεται τους μετανάστες πλέον να τους περιφρουρεί, να μην τους αφήνει να κυκλοφορούν ελεύθεροι, να δημιουργήσει κλειστές υποδομές κατά τα πρότυπα της Γερμανίας, και κυρίως να αυξήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα επιστροφής τους», είπε, ενώ υποστήριξε πως και η αλλαγή ψυχολογίας θα παίξει το ρόλο της.

«Σε αυτά τα πράγματα λειτουργεί και ο ψυχολογικός τομέας. Δηλαδή, αν αντιληφθούν μια διαφορετική αντιμετώπιση, αυτό θα σταματήσει τις ροές. Από την άλλη μεριά, έχουμε τον πονηρό -ας τον πω έτσι- γείτονα, ο οποίος όλο σοφίζεται να δημιουργεί νέα προβλήματα».

ΣΧΟΛΙΑ