Αυξήσεις έως 40% για 45.000 συνταξιούχους χηρείας (video)

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες προκείμενου 45.000 δικαιούχοι να λάβουν τις αυξήσεις και τα αναδρομικά στις συντάξεις χηρείας, όπως προέκυψαν απο τις διατάξεις που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο.

Περιμένουν από τον περασμένο Ιούνιο να λάβουν τις αυξήσεις στις ψαλιδισμένες συντάξεις χηρείας οι οποίες είχαν εκδοθεί με τον νόμο Κατρούγκαλου. Δώσαμε αγώνα και δικαιωθήκαμε ωστόσο παίρνουμε πίσω μόνο ένα μέρος από αυτά που μας στέρησαν λένε οι δικαιούχοι όπως η κ Έφη Γκόνα.

Με την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου στο τέλος της εβδομάδας ξεμπλοκάρει η διαδικασία και ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή σε 45 χιλιάδες συνταξιούχους χηρείας των νέων ποσών των συντάξεων που θα είναι αυξημένα κατά 40%.

Γιάννης Βρούτσης Υπουργός Εργασίας θεωρεί το θέμα ως πρώτη προτεραιότητα και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια.

Μετά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων τον περασμένο Μάιο, ο επιζών σύζυγος λαμβάνει πλέον το 70 και όχι το 50% της σύνταξης του θανόντος.

Μάλιστα κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων χηρείας θα πάρουν επιπλέον αύξηση αφού το νέο ποσοστό υπολογίζεται στο ποσό που συμφέρει τον δικαιούχο: είτε στην παλαιά καταβαλλόμενη σύνταξη του θανόντος είτε στην νέα επαναυπολογισμένη.

Οι συνταξιούχοι χηρείας θα λάβουν και αναδρομικά καθώς οι αυξήσεις θα έπρεπε να δοθούν με την σύνταξη του περασμένου Ιουνίου ωστοσο ο υπολογισμός τους δεν μπόρεσε να γίνει αφού δεν ήταν έτοιμο το σχετικό λογισμικό.

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας αφήνει αιχμές κατά της προηγούμενης ενώ ανεβάζει ρυθμούς επισπεύδοντας τις διαδικασίες.

Σύνταξη λόγω θανάτου θα καταβάλλεται πλέον και στα παιδιά έως τα 24 τους χρόνια ανεξάρτητα αν σπουδάζουν ή όχι.

 

Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ