«Αστακός» απόψε η Βουλή μετά τα σχέδια ακροδεξιών για εισβολή

Η παρακολούθηση των εξόδων του Κοινοβουλίου και οι οδηγίες στα «καταδροµικά τµήµατα»

Επτά ηµέρες πριν από το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία είχε σηµάνει συναγερµός στην Αστυνοµία, υπό τον φόβο επερχόµενης εισβολής στη Βουλή, καθώς οι αρµόδιες υπηρεσίες είχαν συλλέξει πληροφορίες, κυρίως από «ανοιχτές» πηγές ενηµέρωσης, για την πρόθεση ακραίων οµάδων για συντονισµένες επιθέσεις στο Κοινοβούλιο.

Αρχικά οι αστυνοµικοί εντόπισαν στις 13 Ιανουαρίου στην ιστοσελίδα «katohika. gr» δηµοσιευµένους χάρτες µε τις εισόδους της Βουλής, σε θέµα µε τίτλο: «Αν γνωρίζεις από πού µπορούν να φύγουν τα ποντίκια (σ.σ.: εννοεί τους βουλευτές), τότε έχεις µερικές πιθανότητες νίκης ακόµα». Η ιστοσελίδα έγραφε για τις «φανερές και κρυφές» εισόδους.

«Ξέρουµε πως θα αποδοθεί ∆ικαιοσύνη» έγραφε µία από αυτές τις αναρτήσεις, που συνοδευόταν από τη φωτογραφία µιας κρεµάλας.

Οπως αναφέρουν αστυνοµικές πηγές, δεν είναι τυχαίο που τα µέτρα ασφαλείας στη Βουλή ήταν πιο αυστηρά από κάθε άλλη φορά. Χθες, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έδωσε στη δηµοσιότητα οπτικό υλικό, στο οποίο απεικονίζονται οργανωµένες οµάδες να εφορµούν στις εισόδους στο Μνηµείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Η δηµοσίευση ήρθε µία ηµέρα µετά τις δηλώσεις της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ολγας Γεροβασίλη, για οργανωµένο σχέδιο εισβολής στο Κοινοβούλιο. Υπενθυµίζεται ότι η Αστυνοµία προχώρησε σε 7 συλλήψεις ατόµων που συµµετείχαν στα επεισόδια, µεταξύ των οποίων βρίσκεται ένας 27χρονος που είναι γνωστός για τη δράση του παλαιότερα µε τη Χρυσή Αυγή και την ακροδεξιά οργάνωση «Απέλλα», ενώ έχει κατηγορηθεί για εµπρηστική επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Φαβέλα».

Ο συναγερµός στις αστυνοµικές Αρχές, ωστόσο, δεν έχει λήξει. Και αυτό διότι για σήµερα έχουν προγραµµατιστεί νέες συγκεντρώσεις για τη Μακεδονία στο Σύνταγµα. Σε συσκέψεις που έγιναν χθες αποφασίστηκε να περικυκλωθεί η Βουλή από κλούβες των ΜΑΤ και να δηµιουργηθούν «νεκρές ζώνες».

Σε κλοιό ασφαλείας

Φραγµοί µε οχήµατα της ΕΛ.ΑΣ. θα υπάρχουν σε τέσσερα σηµεία περιµετρικά του Κοινοβουλίου: Στα «λουλουδάδικα» επί της Βασιλίσσης Σοφίας, στην Ηρώδου Αττικού από την πίσω πλευρά της Βουλής, στο Ζάππειο επί της λεωφόρου Αµαλίας και στη λεωφόρο Βασιλίσσης Ολγας.

Από το ύψος των «λουλουδάδικων» έως την είσοδο από όπου µπαίνουν τα αυτοκίνητα των βουλευτών επί της βασιλίσσης Σοφίας θα δηµιουργηθεί «νεκρή ζώνη», προκειµένου να λαµβάνουν χώρα απρόσκοπτα η είσοδος και η έξοδος από τη Βουλή. Σε κλοιό ασφαλείας θα τεθεί και το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, για να αποκλειστεί το ενδεχόµενο να αποτελέσει το υπουργείο το «plan b» για ταραξίες.

Στα σκαλάκια του µνηµείου του Αγνώστου Στρατιώτη θα τοποθετηθούν διπλές διµοιρίες των ΜΑΤ, ενώ περιπολίες θα κάνουν ακόµα και µέσα στον Εθνικό Κήπο άντρες της Ασφάλειας και της οµάδας ∆ΙΑΣ.

Αυξηµένες θα είναι και οι περιπολίες περιµετρικά των Εξαρχείων, καθώς κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου της Κυριακής σηµειώθηκαν πολλές επιθέσεις, µε στόχο άτοµα που είτε προσέρχονταν είτε έφευγαν από τη συγκέντρωση του Συντάγµατος.

ΣΧΟΛΙΑ