Αναστασία Έδεν: Η μουσική είναι τρόπος ζωής και έκφρασης

Η Αναστασία Έδεν είναι απόφοιτος του Μουσικού Λυκείου Παλλήνης και έχει δίπλωμα μονωδίας με παράλληλες σπουδές αρμονίας, βυζαντινής μουσικής, άρπας και πιάνου.

Παρακολούθησε σεμινάρια φωνητικής με τον Σπύρο Σακκά, ενώ ανάμεσα στις δραστηριότητές της περιλαμβάνονται συμμετοχές σε παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε μουσικές-θεατρικές παραγωγές, σε συνεργασία με σκηνοθέτες όπως οι Μιχαήλ Μαρμαρινός, Κάρμεν Ρουγγέρη, Νίκος Κούνδουρος, σε παραστάσεις των Σταμάτη Κραουνάκη και Γιάννη Μαρκόπουλου και σε συναυλίες των Γιώργο Νταλάρα, Ορφέα Περίδη & Μελίνα Κανά, Νίκο Ξυδάκη.

Έχει εμφανιστεί στο πλαίσιο εκδηλώσεων της Βυζαντινής Χορωδίας του Λυκούργου Αγγελόπουλου (Δελφοί, εκδηλώσεις για Α. Σικελιανό), καθώς και με την Ορχήστρα Χρωμάτων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο αφιερώματος στον Μάνο Χατζιδάκι.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, η ίδια συνεργάζεται με τον συνθέτη Άρη Βλάχο ηχογραφώντας και το album «Αυτά τα Χείλη» σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου.Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε η Αναστασία Έδεν μαζί με τον Άρη Βλάχο:

Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας;

Δουλεύαμε μαζί και υπήρχε από την αρχή μία καλλιτεχνική χημεία, μια κοινή ματιά όσον αφορά αυτό που θέλουμε και πρεσβεύουμε και οι δύο στον χώρο. Μόλις εμφανίστηκε το υλικό του Μάνου Ελευθερίου και ο Άρης Βλάχος έγραψε την μουσική κάναμε τις πρώτες ηχογραφήσεις, καταλάβαμε αμέσως ότι ήταν κάτι που μας αντιπροσώπευε και μας έδινε την ευκαιρία να ανοιχτούμε σε άλλα πεδία. Το περιμέναμε από καιρό και ήρθε ακριβώς την κατάλληλη στιγμή, όπως γίνεται συνήθως με όλα τα ωραία.

Τι μουσικές εμπειρίες σας άφησε αυτή η δισκογραφική σας συνεργασία;

Πρόκειται για μια δουλειά που μένει παρακαταθήκη μέσα σου και αισθάνεσαι τυχερός που βρέθηκες σε αυτήν την όμορφη συγκυρία. Οι ηχογραφήσεις στο στούντιο ήταν χαρά και δημιουργία για εμάς, κάναμε αυτό που μας έκφραζε σαν καλλιτέχνες και προκύψανε αυθόρμητες και μαγικές στιγμές, που ευτυχώς καταγραφήκανε. Όπως το τραγούδι μας «Τρίτο Ουίσκι Τρίτο Λάθος», όπου παντρέψαμε τον ήχο των πνευστών με την ελληνικότητα του μπουζουκιού και είχαμε ένα απρόσμενα ωραίο και πρωτοποριακό άκουσμα. Όταν ηχογραφήσαμε αυτό το τραγούδι αντιληφθήκαμε ότι πάμε για κάτι πολύ δυνατό με μακρά πορεία. Ο τίτλος του album είναι «Αυτά τα χείλη» και κυκλοφορεί από την Cobalt music.

Τι σημαίνει ο Μάνος Ελευθερίου για εσάς και την νέα σας δουλειά;

Ο κύριος Μάνος Ελευθερίου ήταν κοντά μας σε όλα, ήθελε να ακούσει και να προτείνει στις ηχογραφήσεις αλλά ακόμη και να συμμετέχει στις μουσικές μας παραστάσεις. Είναι μία από τις ωραιότερες και σημαντικότερες συνεργασίες μας με έναν εξαίρετο φίλο. Έτσι τον αισθανόμαστε.

Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει αυτή η συνεργασία;

Η κοινή καλλιτεχνική ματιά και η αλληλοεκτίμηση που έχουμε ο ένας για τον άλλον μας έφεραν κοντά. Καταλαβαίνει ένας καλλιτέχνης με ποιον ταιριάζει και με ποιον όχι από την πρώτη στιγμή, δεν θέλει πολύ. Ήταν απ’ την αρχή σαν ένας διάλογος μεταξύ παλιών γνώριμων φίλων, υπήρχε κοινός τόπος ιδεών, απόψεων και βιωμάτων. Τα τραγούδια ήρθανε μετά, έτσι απλά και αβίαστα, μαζί με έναν χείμαρρο ιδεών, καλλιτεχνικών αναζητήσεων και μελέτης που ακόμη συνεχίζεται και εξελίσσεται.

Τι σημαίνει για εσάς η μουσική;

Η μουσική είναι όλη μας η ζωή, μέσα στη μουσική μεγαλώσαμε και μάθαμε να ζούμε. Κουβαλάμε και οι δύο πολλά χρόνια σπουδών πάνω στην μουσική που ξεκινάνε από τα παιδικά μας χρόνια στα ωδεία και καταλήγουνε στα μεταπτυχιακά μας από τις μουσικές ακαδημίες στο εξωτερικό. Επίσης έχουμε μια μακρά επαγγελματική πορεία δίπλα σε σπουδαίους καλλιτέχνες και σημαντικές συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η μουσική για εμάς είναι τρόπος ζωής και έκφρασης.

Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος που κατέχει η τέχνη στην εποχή μας και ποια τα περιθώρια εξέλιξης της;

Είναι ο ρόλος που είχε πάντα στην ιστορία και θα συνεχίσει να έχει, είναι η υψηλότερη μορφή επικοινωνίας που έχει εφεύρει ο άνθρωπος. Η τέχνη είναι κάτι το αναπόφευκτο, η θέση της είναι μέσα στην καθημερινότητα μας , είναι κάτι που μας ακολουθεί αλλά μας οδηγεί και στο επόμενο. Θα πρέπει να την αφήσουμε να είναι συνοδοιπόρος μας στον μέλλον γιατί αν πεθάνει η τέχνη και ο πολιτισμός τότε θα μιλάμε για έναν κόσμο βάρβαρο, όσο τεχνολογικά εξελιγμένος κι αν είναι.

Που εναποθέτετε την επιτυχία αυτής σας της μουσικής σύμπραξης;

Αγαπάμε πάρα πολύ την δουλειά μας, την κάνουμε με χαρά και αγωνιζόμαστε σε καθημερινή βάση για την εξέλιξη μας σε αυτό που κάνουμε. Αυτά είναι που μας ενώνουνε όχι μόνο στην επιτυχία αλλά και στα δύσκολα.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της μουσικής σας παράστασης;

Η παράσταση μας είναι μία κατάθεση ψυχής που μεταφράζετε σε μουσική. Βασιζόμαστε στην ελληνικότητα του προγράμματος αλλά ξεφεύγουμε σε διασκευές, ενορχηστρώσεις και ερμηνείες που αγγίζουνε πολλά είδη μουσικής, όπως είναι η jazz, η ethnic και η avant garde. Η ορχήστρα μας απαρτίζετε από κορυφαίους μουσικούς της Ελλάδας και ο ήχος μας έχει την ιδιαιτερότητα ότι εναρμονίζει τον ελληνικό ήχο με τον ηλεκτρισμό της rock band και τον κλασσικό των πνευστών και εγχόρδων. Δεν υπάρχουνε όρια και σύνορα στην μουσική μας, έχουμε ανοιχτούς ορίζοντες αλλά συνάμα δεν ξεχνάμε τις ρίζες μας.

Πόσο καιρό σας πήρε να ολοκληρώσετε αυτό σας το έργο;

Έχουμε ξεκινήσει μαζί εδώ και δύο χρόνια και συνεχίζουμε. Πάραυτα η διαδικασία της δημιουργίας και της σωστής στιγμής είναι κάτι το απροσδιόριστο στον χρόνο.

Τι περιμένουμε από εσάς στο εγγύς μέλλον;

Σίγουρα πολλές εμφανίσεις, ερχόμαστε από έναν χρόνο γεμάτο παραστάσεις και τώρα προχωράμε με μια πολύ πιο δυνατή και νέα μουσική παράσταση που ετοιμάσαμε. Επίσης αν και είναι πολύ πρόσφατος ο δίσκος μας, έχουμε αρχίσει ήδη και κάνουμε πλάνα για τον επόμενο. Έχουμε έναν παιδικό ενθουσιασμό να παρουσιάσουμε το νέο μας υλικό και να το μοιραστούμε με τον κόσμο.

Πηγή: Real News – Κοινωνία

ΣΧΟΛΙΑ