Αναδρομικά συνταξιούχων: Πώς θα διορθωθούν τα λάθη στα εκκαθαριστικά

Πότε θα περιορίζονται οι επιβαρύνσεις στους συνταξιούχους

Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα διορθώνει τα λάθη στα εκκαθαριστικά, θα περιορίζει τις επιβαρύνσεις στους συνταξιούχους και θα μειώνει ή θα σβήνει τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που τους έχουν καταλογιστεί.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» σε όλες τις περιπτώσεις θα γίνει επανεκκαθάριση των ποσών των αναδρομικών από τις ΔΟΥ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει τα εξής:

1.Τη διαγραφή των ποσών φόρου που λανθασμένα βεβαιώθηκαν στους συνταξιούχους από τις ΔΟΥ. Πολλοί συνταξιούχοι οι οποίοι ενώ είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις και πλήρωσαν φόρο για τα αναδρομικά που είχαν εισπράξει το 2013 έλαβαν στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου εκκαθαριστικά –φωτιά με τα οποία καλούνταν να πληρώσουν ξανά και μάλιστα φουσκωμένο φόρο για τα ποσά των συντάξεων που είχαν λάβει με καθυστέρηση δύο ή τριών ετών. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να προσφύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αλλά με μια αίτηση τους στην Εφορία θα μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα και να διαγράψουν τον φόρο που τους βεβαιώθηκε λανθασμένα από τη ΔΟΥ.

2. Τον επιμερισμό των αναδρομικών ποσών στα χρόνια που ανάγονται , μέτρο που μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων. Δηλαδή οι συνταξιούχοι στους οποίους απονεμήθηκε με καθυστέρηση η πρώτη σύνταξη και έλαβαν το 2013 αναδρομικά ποσά θα έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν τα αναδρομικά στα χρόνια που αφορούν. Από τη στιγμή που που τα αναδρομικά θα επιμεριστούν σε περισσότερα χρόνια, θα μειωθεί και ο φόρος. Και αυτό γιατί στα εκκαθαριστικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι βεβαιώθηκαν ποσά φόρου που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν ακόμα και τις 10.000 ευρώ καθώς φορολογήθηκαν αναδρομικά ποσά της τάξεως των 20.000 ευρώ, 30.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ .Για όλες αυτές τις περιπτώσεις θα γίνει επανεκκαθάριση των αναδρομικών. Οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο που θα προκύψει για τα αναδρομικά ποσά σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με βάση τη νέα πάγια ρύθμιση.

3. Τη μείωση ή ενδεχομένως και το σβήσιμο προστίμων και προσαυξήσεων που καταλογίστηκαν στους συνταξιούχους για τη μη δήλωση των αναδρομικών ποσών με την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων το 2014.

Τέλος σημειώνεται ότι η προθεσμία που έχει ορίσει η ΑΑΔΕ για την εξόφληση των εκκαθαριστικών λήγει την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου , ωστόσο αναμένεται να ανατραπεί με τη νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ