Ακίνητα: Οκτώ ανατροπές στη φορολογία και τις μεταβιβάσεις το 2020

Τη δυνατότητα να ανακαινίσουν τις κατοικίες τους ή άλλα κτίσματα που κατέχουν, αποκομίζοντας σημαντικού ύψους φορολογικά οφέλη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα έχουν χιλιάδες φορολογούμενοι από το 2020, εφόσον εξοφλήσουν τις σχετικές δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και λάβουν από τους επαγγελματίες που θα πραγματοποιήσουν τις εργασίες στα ακίνητά τους τις σχετικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

Στον πρόσφατα ψηφισθέντα φορολογικό νόμο 4646/2019 περιλαμβάνονται φορολογικά κίνητρα για την εκτέλεση εργασιών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων.

Τα κίνητρα προβλέπουν έκπτωση του 40% της δαπάνης για την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων εργασιών από τον φόρο εισοδήματος των επομένων τεσσάρων ετών με ταυτόχρονη διατήρηση της έκπτωσης 5% επί του φορολογητέου εισοδήματος από μισθώματα, η οποία παρέχεται για δαπάνες επισκευής και συντήρησης.

Επιπλέον, ο πρόσφατα ψηφισθείς φορολογικός νόμος 4646/2019 περιλαμβάνει άλλες 7 παρεμβάσεις στη φορολογία των ακινήτων με τις οποίες επιδιώκεται να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή που διαπράττεται μέσω της μη δήλωσης εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών, αλλά και να διευκολυνθούν οι μεταβιβάσεις, οι δωρεές, οι γονικές παροχές και οι κληρονομιές.

Θετικά για την κτηματαγορά αναμένεται να λειτουργήσει η αναστολή τόσο της επιβολής του φόρου υπεραξίας όσο και του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που κάνουν βραχυχρόνιες μισθώσεις θα πρέπει να διαβιβάζουν πληροφορίες στην ΑΑΔΕ. Κατά τις μεταβιβάσεις ο ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να παρακρατείται από το τίμημα, ενώ και οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά.
Επίσης, αλλάζουν και τα χρονικά περιθώρια για την υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς.

ΣΧΟΛΙΑ