Αεροπορική τραγωδία Ήλιος: Μνημόσυνα για τα θύματα

Αύριο, όπως κάθε χρόνο, συγγενείς των θυμάτων θα μεταβούν στον τόπο της τραγωδίας, στο Γραμματικό Αττικής, όπου θα τελεστεί τρισάγιο. Έχουν περάσει 12 χρόνια από την αεροπορική τραγωδία Ήλιος, το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα στην ιστορία της κυπριακής αεροπλοΐας.

Το μοιραίο Boeing της ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας «Ήλιος» κατέπεσε και συνετρίβη στις 14 Αυγούστου 2005. Σκοτώθηκαν και οι 121 επιβαίνοντες (115 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα).

Αεροπορική τραγωδία Ήλιος: Το ιστορικό της πτήσης

Το αεροπλάνο αναχώρησε από τη Λάρνακα της Κύπρου με προορισμό την Πράγα και ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η αναχώρηση έγινε στις 09:07 από την Λάρνακα. Στις 10:37 εισήλθε στο FIR Αθηνών. Δεν μπόρεσε όμως να έρθει σε επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει επαφή, διατάχτηκε από τον Αρχηγό Γ.Ε.Ε.Θ.Α. να απογειωθούν μαχητικά για να εντοπίσουν το αεροσκάφος.

Στις 11:05 απογειώθηκαν από την Νέα Αγχίαλο δύο μαχητικά F-16 τα οποία ήρθαν σε οπτική επαφή με το αεροπλάνο στις 11:18 και διαπίστωσαν ότι ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους ήταν αναίσθητος, ο κυβερνήτης δεν ήταν στην θέση του και είχε ενεργοποιηθεί το σύστημα παροχής οξυγόνου με μάσκες.

Το αεροσκάφος μέχρι εκείνη την στιγμή πετούσε με τον αυτόματο πιλότο. Κατευθυνόμενο προς Εύβοια σε κάποια στιγμή έστριψε νότια και στις 11:41 οι πιλότοι των μαχητικών είδαν τον αεροσυνοδό Ανδρέα Προδρόμου που είχε πτυχίο πιλότου να προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο του αεροπλάνου.

Μετά από λίγο τα καύσιμα του αεροπλάνου τελείωσαν, σταμάτησε ο αριστερός (11:50) και ο δεξιός κινητήρας (12:00) και στις 12:05 συνετρίβη στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού στην βόρεια Αττική.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ (Με πληροφορίες από Wikipedia)

ΣΧΟΛΙΑ