Έρχονται στην Ελλάδα αμερικανικά Black Hawk;

Επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα των αμερικανικών Black Hawk και της προμήθειας στη χώρα μας. Έχει λόγο να φορτωθεί η Ελλάδα παλιά αμερικάνικα ελικόπτερα, με υψηλό κόστος συντήρησης;

Για την απόκτηση ελικοπτέρων τύπου UH-60 Black Hawk, από τις ΗΠΑ ετοιμάζεται η χώρα μας, από το 2022, σύμφωνα με δημοσίευμα του newsbeast.gr.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν το «πράσινο φως» σε ελληνικό αίτημα, αναφορικά με την παραχώρηση  μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου UH-60 Black Hawk.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι όχι μόνο δεν θα είναι ελικόπτερα νέας τεχνολογίας, αλλά μια από τις παλαιότερες εκδόσεις, που προμηθευόταν ο αμερικανικός στρατός το 1979, δηλαδή πριν από 40 ολόκληρα χρόνια.

Τα μαύρα γεράκια έχουν υπηρετήσει τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό σε μάχες, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη Γρανάδα, τον Παναμά, το Ιράκ, τη Σομαλία, τα Βαλκάνια, το Αφγανιστάν καθώς και άλλες περιοχές στη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ δηλαδή θέλουν να αποσύρουν από την ενεργό δράση όλα τα UH-60A Black Hawk, οπότε η Ελλάδα θα είναι ένας από τους παραλήπτες των «γερασμένων» αεροσκαφών.

Την άποψη ότι ο ελληνικός στρατός δεν χρειάζεται τέτοιου τύπου ελικόπτερα, καθώς έχει πολύ πιο σύγχρονα, ενώ θα πλήρωνε ακριβά για τη συντήρησή τους, εκφράζει στο Sputnik o πτέραρχος ε.α. Ευάγγελος Γεωργούσης:

«Πρώτη φορά το ακούω από εσάς ότι υπάρχει τέτοια πρόθεση, για προμήθεια ελικοπτέρων. Δεν ξέρω αν ισχύει, αλλά η Ελλάδα δεν νομίζω ότι χρειάζεται αυτού του είδους τα ελικόπτερα. Ο στρατός είναι αρμόδιος για τα black hawk, δεν είναι η πολεμική αεροπορία. Τι να τα κάνει τα πιο παλιά, ενώ έχει καλύτερα; Ο ελληνικός στρατός έχει τα απάτσι, που είναι πλέον σύγχρονα από τα black hawk. Η συντήρησή τους θα κόστιζε αρκετά», τονίζει χαρακτηριστικά.

Άλλες πηγές αναφέρουν στο Sputnik ότι «πρόκειται για μια παλιά ιστορία που συζητιέται εδώ και δυο-τρία χρόνια και ότι στην πραγματικότητα, δεν έχει λόγο η Ελλάδα να φορτωθεί τέτοια ελικόπτερα».

ΣΧΟΛΙΑ