Έρχονται νέες αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές αξίες

Περαιτέρω αλλαγές στο ύψος του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να υπάρξουν την επόμενη διετία, όπως προκύπτει από την Έκθεση Συμμόρφωσης για την τέταρτη αξιολόγηση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαική Επιτροπή αναφέρει πως η Αθήνα έχει δεσμευθεί για εκ νέου αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων το 2019 και το 2020, ώστε να πετύχει πλήρη εναρμόνισή τους με την αγοραστική αξία. «Τουλάχιστον το 50%» της προσαρμογής θα γίνει το επόμενο έτος και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το 2020.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι συντελεστές που θα χρησιμοποιηθούν στην φετινή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μπορεί να αλλάξουν σε βάθος 24 μηνών σε διάφορες περιοχές και συνεπώς πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να προβούν σε ασφαλή σχεδιασμό για τις φορολογικές επιβαρύνσεις που αντιμετωπίζουν.

Η κυβέρνηση πάντως είχε εξαγγείλει πως θα προχωρήσεις σε τροποποιήσεις στους συντελεστές.

Η τροποποίηση των αντικειμενικών αξιών συγκαταλέγεται στα ρίσκα που ταυτοποιεί στην έκθεσή της η Επιτροπή όσον αφορά τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας έως το 2022.

Οι φετινές αλλαγές στις τιμές ζώνης και στον ΕΝΦΙΑ θα οδηγήσουν σε αύξηση του φόρου για σχεδόν ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ