Έρχεται «τσουνάμι» πλειστηριασμών

Από τις αρχές του 2020 δεν θα υπάρχει καμία προστασία στην α’ κατοικία – Συζητήσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς. Η προστασία της α’ κατοικίας λήγει στο τέλος του 2019 και προς το παρόν δεν υπάρχει σκέψη για τη διάδοχη κατάσταση. Αυτό το γεγονός ενδέχεται να οδηγήσει αρκετούς δανειολήπτες σε μπαράζ πλειστηριασμών. Για το πως θα προστατέψουμε την πρώτη κατοικία μίλησε στον Politica89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη, ο Τραπεζικός Νίκος Ντεβές.

Ο γνωστός Τραπεζικός Νίκος Ντεβές

“Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι τώρα έχει υποβληθεί απειροελάχιστος αριθμός αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας της α’ κατοικίας”, αναφέρει ο κ. Ντεβές .  Στην κυβέρνηση προσπαθούν να βρουν μία φόρμουλα με τους Θεσμούς προκειμένου να πάρει παράταση, αυτή η πλατφόρμα και μετά το τέλος του έτους.

Το θέμα έχει τεθεί στους Θεσμούς, ωστόσο η πλευρά των δανειστών δεν είναι θετική σε ένα τέτοιο σενάριο. Μέχρι το τέλος της χρονιάς έχουν προγραμματιστεί 5.000 πλειστηριασμοί εκ των οποίων οι 2.000 είναι κατοικίας.

Με βάση τα παραπάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτό πώς τους επόμενους μήνες οι οφειλέτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα σημαντικό δίλημμα: να δεχθούν την πρόταση της τράπεζας ή να περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους. “Η πίεση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη από τη στιγμή που οι εξατομικευμένες αυτές προτάσεις των τραπεζών δεν θα είναι δεκτικές ουσιαστικών διαπραγματεύσεων καθώς δεν θα υπάρχει δυνατότητα ευελιξίας ούτε και μεγάλης περιόδου αναμονής της σχετικής απάντησης”, τονίζει ο κ. Ντεβές.

Κλείνοντας ο κ. Ντεβές δηλώνει πως :“Οι οφειλέτες θα πρέπει να σταθμίσουν πολύ προσεκτικά τις πιθανότητες επιτυχίας που έχουν και αναλόγως να στραφούν είτε σε απευθείας διαπραγμάτευση με την τράπεζα, είτε να υπαχθούν στις διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών-  εφόσον πληρούν τα σχετικά κριτήρια”.

ΣΧΟΛΙΑ