Έρχεται η συνοριοφυλακή στα νησιά – άμεσα 800 προσλήψεις

Συνοριοφύλακες στη… θάλασσα. Πέντε τμήματα Συνοριακής Φύλαξης ή Διαχείρισης Μετανάστευσης δημιουργούνται σε ισάριθμα νησιά (Λέσβο, Ρόδο, Σάμο, Χίο, Κω), και υπο-κλιμάκια σε Λέρο, Καστελόριζο, Σύμη και άλλα μικρότερα νησιά στα οποία παρατηρείται αύξηση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Η στελέχωσή τους θα γίνει με την πρόσληψη 800 ατόμων, ενώ ακόμη 400 που θα προσληφθούν θα ενισχύσουν τα τμήματα Συνοριακής Φύλαξης σε Φέρες, Σουφλί, Χειμώνιο, Διδυμότειχο, Μεταξάδες, Κυπρίνο και Τυχερό (είχε καταργηθεί αλλά λειτουργεί).

Η δημιουργία των συγκεκριμένων τμημάτων είχε εξαγγελθεί το… 2008, ωστόσο δεν είχαν γίνει προσλήψεις και  έμειναν στα χαρτιά. Το 2017, επανήλθε η σύστασή τους με το Π.Δ. υπ’ αριθμ. 7 ΦΕΚ Α’ 14/09.02.2017, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς η δημιουργία τους ήταν προαπαιτούμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ενιαίο φορέα επιτήρησης συνόρων, δηλαδή μία Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

Είχαν δημιουργηθεί κάποια τμήματα Διαχείρισης Μετανάστευσης στα συγκεκριμένα νησιά, εσωτερικά όμως αστυνομικών διευθύνσεων και αστυνομικών τμημάτων, χωρίς ουσιαστικό έργο και εργασιακό αντικείμενο της αρμοδιότητάς τους. Αξιωματικοί της αστυνομίας και ένστολοι συνδικαλιστές, που υπηρετούσαν στα πέντε αυτά νησιά, είχαν επισημάνει με επιστολή τους στους τότε, αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, και Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα, τα προβλήματα και τις αστοχίες. Οι σχετικές διατάξεις ανέφεραν ότι η αποστολή των συγκεκριμένων τμημάτων ήταν η αποτροπή της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στη χώρα, τη σύλληψη και επαναπροώθηση τους, καθώς και τον εντοπισμό και σύλληψη προσώπων που διευκολύνουν την παράνομη είσοδο και εργασία αλλοδαπών. Η αύξηση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών στα νησιά, δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση ο ρόλος των συγκεκριμένων τμημάτων να είναι αποτρεπτικός αφού αυτή η αρμοδιότητα ήταν του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι νέοι συνοριοφύλακες θα έχουν αρμοδιότητες καταγραφής, χαρτογράφησης, ταυτοποίησης, φύλαξης και διαχείρισης προσφύγων και μεταναστών μέσα στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα που θα δημιουργηθούν. Παράλληλα θα τρέχουν και οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου που υποβάλλονται από άτομα προσφυγικού προφίλ και ευάλωτων ομάδων. Όταν ολοκληρώνονται οι διαδικασίες των αιτημάτων, θα μετακινούνται σε ξενοδοχεία ή άλλες ανοικτές δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας.

Μέχρι σήμερα οι παραπάνω αρμοδιότητες είχαν ανατεθεί σε  Υπηρεσίες Ασφαλείας και της φύλαξης στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα. Αυτή η μεταβολή αρμοδιοτήτων και ανάθεση διαχείρισης όλων των θεμάτων που αφορούν το προσφυγικό-μεταναστευτικό από τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης-Διαχείρισης Μετανάστευσης, στοχεύει στην απελευθέρωση άλλων αστυνομικών υπηρεσιών και επιτάχυνσης των διαδικασιών χορήγησης ασύλου σε πρόσφυγες και επαναπροώθησης των παράτυπων μεταναστών.

Σημειώνεται ότι τα βασικά σημεία, που το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας-Εξωτερικών Συνόρων στόχευε, μεταξύ άλλων, να στηρίξει ήταν η ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κοινών προτύπων και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών Σένγκεν και με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Με αυτόν τον τρόπο θεωρείται ότι διασφαλίζεται το υψηλό επίπεδο ελέγχου και προστασίας των εξωτερικών συνόρων, ομαλή διέλευση των εξωτερικών συνόρων σύμφωνα με το κεκτημένο του Σένγκεν και εξασφάλιση στα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας πρόσβαση σε αυτή. Μάλιστα η χρηματοδότηση αφορούσε και την ενίσχυση της συνεργασίας (και στα θαλάσσια σύνορα) μεταξύ των συνοριοφυλάκων, Λιμενικού Σώματος, Στρατού, των τελωνείων, των αρχών μετανάστευσης, ασύλου και επιβολής του νόμου.

φωτο: αρχείο

ΣΧΟΛΙΑ