Χωρίς αποκομιδή απορριμμάτων το Σαββατοκύριακο η Πάτρα

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο για ιδιωτικοποίηση Δημοτικών υπηρεσιών

Θα πνιγεί στα σκουπίδια η Πάτρα το Σαββατοκύριακο, καθώς τα συνεργεία καθαριότητας δεν θα προχωρήσουν σε αποκομιδή, στο πλαίσιο πανελλαδικών κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν την Πέμπτη με στάση εργασίας και κορυφώνονται σε πρώτη φάση αύριο και μεθαύριο με 48ωρη αποχή και συλλαλητήριο αύριο στην Αθήνα, με την συμμετοχή και εργαζομένων της καθαριότητας του Δήμου Πατρέων.

Οι εργαζόμενοι εναντιώνονται στην διάταξη του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που επιτρέπει να ανατίθεται σε εργολάβους, η καθαριότητα, τα έργα συντήρησης χώρων πρασίνου και οι υπηρεσίες ηλεκτροφωτισμού, δίνοντας το δικαίωμα στους Δήμους, μέσω των δημοτικών συμβουλίων, να συνάπτουν συμβάσεις με τους ιδιώτες.

Η δυνατότητα να αναθέτουν υπηρεσίες καθαριότητας υπήρχε ήδη από νόμο του 2011 αλλά σε εκείνον υποχρεωνόταν το δημοτικό συμβούλιο να τεκμηριώνει ότι ο δήμος δεν μπορεί να τα καταφέρει με τα δικά του μέσα σε προσωπικό και εξοπλισμό. Με την νέα διάταξη αφενός καταργείται αυτή η υποχρέωση, αφετέρου επεκτείνεται η δυνατότητα και σε πράσινο-ηλεκτροφωτισμό, που σημαίνει απολύσεις προσωπικού και αύξηση των δημοτικών τελών που καταβάλλουν οι πολίτες .

Με την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου αύριο, θα ακολουθήσει σύσκεψη όλων των Δ.Σ. των συλλόγων της χώρας για εκτίμηση της κατάστασης και νέες ενέργειες, μη αποκλείοντας ακόμα και την απεργία διαρκείας.

ΣΧΟΛΙΑ