Τι θα πει ο Γιώργος Παπανδρέου για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ανησυχεί το ΚΙΝΑΛ για την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από αρκετούς μήνες σιωπής και δίνει συνέντευξη για τις πολιτικές εξελίξεις στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Η συνέντευξη έχει δοθεί, αλλά δεν έχουν διαρρεύσει ακόμη λεπτομέρειες για το τι λέει ο Γ. Παπανδρέου για το σκοπιανό και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η αγωνία στην Χαριλάου Τρικούπη οφείλεται στο γεγονός ότι οποιαδήποτε θετική αναφορά του προέδρου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ), στην ανάγκη συμβιβασμού με τα Σκόπια, θα αξιοποιηθεί από τους κυβερνητικούς μηχανισμούς για να προκαλέσει διαφωνίες και νέα αναταραχή στο ΚΙΝΑΛ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός επαναλαμβάνει στην συνέντευξη τα όσα το κόμμα του ΚΙΔΗΣΟ σημείωσε προ ημερών, με αφορμή τις αφίσες που κυκλοφόρησαν στην Βόρειο Ελλάδα με τα πρόσωπα των βουλευτών που θα ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών και το σύνθημα: «Εσύ θα προδώσεις την Μακεδονία μας;». Θα επαναλάβει δηλαδή ότι «η διαίρεση σε πατριώτες και μειοδότες είναι επικίνδυνη» και οδηγεί στον διχασμό, που τον πλήρωσε ο τόπος ακριβά. Μια διατύπωση που εκ πρώτης όψεως μπορεί να μοιάζει αυτονόητη αλλά εκφράζει μια θετική προδιάθεση για την Συμφωνία των Πρεσπών

Ειδικά για την Συμφωνία οι πληροφορίες λένε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι λιτός στις διατυπώσεις του για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στο Κίνημα Αλλαγής και θα παραπέμπει σε παλαιότερες θέσεις του, που ναι μεν τάσσεται υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας και για όλες τις χρήσεις (erga omnes)- όπως ήταν η εθνική γραμμή από το Συμβούλιο Αρχηγών- αλλά προειδοποιεί για τους κινδύνους του αλυτρωτισμού. Οι πληροφορίες θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου που είναι στο εξωτερικό, να έχει ανταλλάξει πολλά e mails με την Φώφη Γεννηματά ειδικά για την συνέντευξη, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα. Είναι βέβαιον όμως ότι οι αναφορές του ΓΑΠ θα αξιοποιηθούν καταλλήλως από την κυβερνητική προπαγάνδα.

ΣΧΟΛΙΑ