Σπιάντζα όπως Μάτι: Οι πυροσβέστες δεν έβρισκαν πρόσβαση από τα εμπόδια

Εκοβαν λουκέτα και περιφράξεις για να φτάσουν στη φωτιά

Δρόμο να περάσουν για να σώσουν τους κατοίκους και της περιουσίες τους, αναζητούσαν οι πυροσβέστες την ώρα της μεγάλης πυρκαγιάς στη Σπιάντζα το πρωί της Παρασκευής. Δρόμοι στενοί γεμάτοι εμπόδια, παντού περιφράξεις και λουκέτα, δρόμοι – αδιέξοδα, που δεν άφηναν τις δυνάμεις να φτάσουν δίπλα στις φλόγες.

Οι πυροσβέστες πέρα από τους ισχυρούς ανέμους είχαν να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις, που παρότι έχουν επισημανθεί στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα μετά την τραγωδία στο Μάτι, κανένας αρμόδιος δεν έκανε τίποτα, μα ούτε και οι ιδιοκτήτες των σπιτιών στον οικισμό ευαισθητοποιήθηκαν.

Οταν είχαμε αναφέρει μετά το έκτακτο ΣΟΠΠ της Π.Ε. Ηλείας τις επισημάνσεις για τους παραλιακούς οικισμούς σε Σπιάντζα και Αγ. Ηλία, είχαμε βρεθεί στο στόχαστρο ότι θέτουμε θέμα αυθαιρέτων στην Σπιάντζα. Το γεγονός ότι μπορεί να χαθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες πέρασε σε δεύτερη μοίρα για κάποιους…

Τώρα που είδαμε τον εφιάλτη να ζωντανεύει θα απαντήσει κάποιος;

Οι πυροσβέστες με κόφτες χωρίς δεύτερη σκέψη άρχισαν να ανοίγουν πόρτες περιφράξεων για να φτάσουν εκεί που έπρεπε να αντιμετωπίσουν τη φωτιά, ακόμα και σε σπίτια που καίγονταν εξωτερικά και κατάφεραν να τα σώσουν την τελευταία στιγμή, ενώ οι φλόγες τα είχαν ζώσει.

Τα πληρώματα των πυροσβεστικών οχημάτων σταμάτησαν την κρίσιμη ώρα προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν σε σημείο που έπρεπε, για να κόψουν μεγάλα κλαδιά δέντρων που εμπόδισαν τη διέλευση του πυροσβεστικού οχήματος. Και εκεί έχασαν χρόνο – που ευτυχώς στην εξέλιξη της φωτιάς δεν αποδείχθηκε μοιραίος.

Και πιο κάτω από εκεί που έκοβαν λουκέτα σε πόρτες περιφράξων για να φτάσουν στη φωτιά, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους εξαγριωμένους λόγω της κατάστασης σκύλους που υπήρχαν σε σπίτια που οι ιδιοκτήτες απουσίαζαν.

Και για να μην πει κάποιος ότι τα ισοπεδώνουμε όλα, υπήρξαν και εκείνοι οι ιδιοκτήτες σπιτιών (παραθεριστές ή μόνιμοι κάτοικοι) που έσπευσαν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο τους πυροσβέστες, ή που είχαν φροντίσει να καθαρίσουν τους χώρους γύρω από τα σπίτια τους για να μην προχωρά εκεί η φωτιά.

Η Σπιάντζα είναι μια περιοχή με άναρχα δομημένους οικισμούς, που κάθε χρόνο λιγότερο ή περισσότερο κινδυνεύει από πυρκαγιές όχι δασικές, αλλά που ξεκινούν απο καλαμιές, ξερά χόρτα και ακαθάριστες εκτάσεις.

Πρέπει επιτέλους και να καθαριστεί η έκταση της πρώην λίμνης Μουριάς (είτε παραμείνει ως έχει, είτε αν επαναπλημμυρίσει) και να ανοίξουν δρόμοι διαφυγής ή πρόσβασης για όλους. Πιστεύουμε ότι αν κάθε “ιδιοκτήτης” γης στην περιοχή παραχωρήσει λίγο χώρο, για τη διάνοιξη δρόμου, στο μέλλον δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλος κίνδυνος και θα μπορούν να προστατευτούν τα σπίτια αποτελεσματικότερα.

Πολύ δε περισσότερο θα πρέπει να εντοπιστούν εκείνοι οι “γνωστοί – άγνωστοι” που λυμαίνονται την περιοχή και κάθε χρόνο ανάβουν τις φωτιές για τα δικά τους συμφέροντα…

spiantza empodia 1

spiantza empodia 2

spiantza empodia 3

ΣΧΟΛΙΑ