Πάτρα: Τετ α τετ Μητροπολίτη ιερέων με»άρωμα»συμφωνίας κράτους -εκκλησίας

Με αφορμή την ιερατική σύναξη – Προηγήθηκε οδηγία προς …ναυτιλομένους

Η πραγματαποίηση της προγραμματισμένης για σήμερα στο πλαίσιο των πρωτοκλήτειων  σύναξης των ιερέων που ανήκουν στο δυναμικό της Μητροπόλεως Πατρών και στην οποία θα παραστεί ο επίσκοπος της Πάτρας κ. Χρυσόστομος, προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αυτή πραγματοποιείται στον απόηχο της συμφωνίας κράτους εκκλησίας για την περιουσία αλλά και την «αποπομπή» των κληρικών από το δημόσιο με μεταφορά της μισθοδοσίας τους από ειδικό ταμείο της εκκλησίας της Ελλάδος.

Η συνάντηση πραγματοποιείται με δεδομένη την δυσφορία των κληρικών και της Πάτρας σε συνδυασμό ακόμα και με απειλές για έντονες και απρόβλεπτες αντιδράσεις. Το γεγονός ότι ο μητροπολίτης Πατρών ήταν και παραμένει ένα από τα πρόσωπα που είναι κοντά στον αρχιεπίσκοπο κ.κ Ιερώνυμο σε συνδυασμό με την συμμετοχή του στην ‘τρόικα’ που συνόδεψε τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας στο ραντεβού του Μαξίμου, δίνει στη συνάντηση ιδιαίτερο χρώμα.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως ήδη από την επισκοπή της Πάτρας έχει διαμηνυθεί στους ιερείς πως ο μητροπολίτης ευχαρίστως να δώσεις «εξηγήσεις» για το περιεχόμενο αλλά και άγνωστα σημεία της συμφωνίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχθεί οξύτητα και «απειλές» για δυναμικές αντιδράσεις από τον κλήρο της περιοχής.

Ο κομβικός ρόλος του κ.κ. Χρυσοστόμου στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, σε συνδυασμό με την αίσθηση που υπάρχει πως όταν μπει θέμα διαδοχής στην κεφαλή της εκκλησίας της Ελλάδος, ο άγιος των Πατρών θα είναι ένα από τα πρόσωπα που ενδεχομένως θα επιθυμούσαν να είναι υποψήφια για τη θέση του Αρχιεπισκόπου, προσδίδει ένα επιπλέον χαρακτηριστικό στη σημερινή συνάντηση, από την οποία το μόνο σίγουρο είναι, πως οι ιερείς της Πάτρας επιθυμούν να φύγουν όχι με γενικόλογες αναφορές αλλά ουσιαστικές απαντήσεις και γι’ αυτό κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί πως η όποια συζήτηση θα γίνει σε χαμηλούς τόνους και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ