Πάτρα: Παρουσιάζεται στις 10 Μαΐου η τελευταία ποιητική συλλογή της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

«Το Ψηφιδωτό της Νύχτας»

Σαράντα οκτώ ψηφίδες, είναι ο έναστρος ουρανός της Ιουλίτας Ηλιοπούλου και το «Ψηφιδωτό της νύχτας» η τελευταία της ποιητική συλλογή από τις εκδόσεις «Ύψιλον».

Είναι η όγδοη συλλογή ποιημάτων της, η οποία και παρουσιάζεται στην Πάτρα την Παρασκευή 10 Μαΐου και ώρα 9μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής Εταιρείας – Ωδείο Πατρών (Ρήγα Φεραίου 7).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Η φιλόλογος Μαίρη Σιδηρά και ο ποιητής-μεταφραστής Βασίλης Ρούβαλης.

Με την ποιήτρια θα συνομιλήσει ο φιλόλογος- ποιητής Γιάννης Η.Παππάς.

Θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματά της από τον συνθέτη Γιώργο Κουρουπό, τα οποία θα αποδώσουν η Δάφνη Πανουργιά (τραγούδι) με τον Τάσο Σπηλιωτόπουλο

στο πιάνο. Η ίδια η ποιήτρια θα διαβάσει ποιήματά της

Τη διοργάνωση της εκδήλωσης έχει το Λογοτεχνικό ηλεκτρονικό περιοδικό Διαπολιτισμός (www.diapolitismos.net), η Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών, οι Εκδόσεις Ύψιλον και το Βιβλιοπωλείο Discover Bookstore και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Συνδέσμου Φιλολόγων Πατρών.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του μουσικού Μαΐου που διοργανώνει κάθε χρόνο η Φιλαρμονική εταιρεία ωδείο Πατρών.

ΕΡΓΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Γράφει ποίηση, δοκίμια και παραμύθια. Έχουν εκδοθεί πέντε ποιητικά της βιβλία: «Καλούς ενιαυτούς Μάρκο» (1987), «Δίγαμμα» (1992), «Ευχήν Οδυσσεί» (1997), «Από το ένα στο δύο» (2000),, «11 τόποι για 1 καλοκαίρι», (2006), δύο παιδικά παραμύθια: «Τι ζητάει ο Ζήνων;» (2004, Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου) και «Η Πράσινη Σκουφίτσα» (2008) καθώς και η μετάφραση στο έργο του P. E. Shelley «Υπεράσπιση της ποίησης» όλα από τις εκδόσεις «ύψιλον/βιβλία» καθώς και το δοκίμιο «Η κούκλα» (εκδ. Ίκαρος, 2008). Το 2000 έγραψε το λιμπρέτο στην όπερα του Γιώργου Κουρουπού «Το καράβι του έλατου», ενώ το 2002 το ποιητικό κείμενο στη λυρική τραγωδία «Ιοκάστη» του ίδιου συνθέτη που παρουσιάστηκε στο θέατρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών. Τα παραμύθια της «Τι ζητάει ο Ζήνων;» και «Η Πράσινη Σκουφίτσα», σε μουσική Άλκη Μπαλτά και Γιώργου Κουρουπού, αντίστοιχα, παρουσιάστηκαν στην Αθήνα και αλλού. Παράλληλα με την ποίηση γράφει δοκίμια, μελετά το έργο του Οδυσσέα Ελύτη και έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες γι’ αυτό. Επίσης, επιμελείται εκδόσεις βιβλίων. Επί δεκατρία χρόνια συνεργάστηκε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στη δημιουργία προγραμμάτων λόγου και μουσικής. Με τον Σπύρο Σακκά και τον Γιώργο Κουρουπό παρουσιάζουν μουσικά προγράμματα βασισμένα στην ποίηση. Ένα από αυτά, αφιερωμένο στην ποίηση του Ελύτη, κυκλοφόρησε σε CD-βιβλίο με τίτλο «Με το λύχνο του άστρου» (εκδ. «ύψιλον/βιβλία»).

 

 

ΣΧΟΛΙΑ