Πάτρα: Κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης

Τρες πομπές στη διασταύρωση της Γερμανού με την Μπουκαούρη

Το κέφι και ο χορός την Τσικνοπέμπτη δεν σταματά λεπτό στην Πάτρα. Το ραντεβού δίνεται απόψε σε Άνω και Κάτω Πόλη μέσα από τις εκδηλώσεις που έχουν ετοιμάσει σε συνεργασία η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

Οι εκδηλώσεις κινούνται σε δυο άξονες και αφορούν στο δρώμενο «Ο Καραγκιόζης Πρόεδρος της Άνω Πόλης» και στην συναυλία των Κανταδόρων της Santa Maura του Συλλόγου Λευκαδίων Πάτρας «Η Φανερωμένη», που πλαισιώνεται από χορευτικά μελών της σχολής χορού Dancesport Hall. Και οι δυο παράλληλες εκδηλώσεις επιχειρούν να αναδείξουν παραδοσιακές πτυχές της Αποκριάς ταξιδεύοντάς μας σε έθιμα και συνήθειες αλλοτινών εποχών.

Το κυρίαρχο δρώμενο είναι «Ο Καραγκιόζης Πρόεδρος» και η αναβίωση των λαϊκών εθίμων τα οποία έχουν συνδεθεί με την παραδοσιακή όψη της Αποκριάς και τη μακρόχρονη ιστορία. Παραδοσιακά καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές από μπάντες χάλκινων πνευστών, χορευτικά από το Χορευτικό του Δήμου Πατρέων, ξέφρενο κέφι και αυθεντική σατιρική διάθεση συμπληρώνουν τη βραδιά της κατανάλωσης ψητού κρέατος και οίνου.

Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ

Το ραντεβού των βραδινών εκδηλώσεων δόθηκε στις 19.00 στα Ταμπάχανα όπου ξεκίνησε το μουσικό άρμα και η πλατφόρμα με τον Χατζιαβάτη σαν ντελάλη της τελετής  και ακολούθησε την οδό Γερμανού προς την Μπουκαούρη Στην διάρκεια της διαδρομής το χορευτικό του Δήμου Πατρέων με παραδοσιακές φορεσιές χόρευε χορούς από την Πελοπόννησο.

  • Στις 18.30 στήθηκε γλέντι με τρεις μπάντες χάλκινων πνευστών στην πλ. Αγ. Αικατερίνης με τιμώμενο πρόσωπο την Αγλαΐα.
  • Στις 19.00 η συνοδεία της Αγλαΐας, του σερ Νιόνιου και του Σταύρακα με τις τρεις μπάντες χάλκινων ανέβηκαν την Μπουκαούρη με κατεύθυνση τη Γερμανού.
  • Στις 19.00 από την πλατεία Αγ. Γεωργίου ξεκίνησαν 2 μπάντες με κατεύθυνση τα Ταμπάχανα. Στην διαδρομή το χορευτικό του Δήμου Πατρέων με παραδοσιακές φορεσιές  χορεύουν χορούς από την Μακεδονία.

Οι τρεις πομπές (μουσικό άρμα, Χατζιαβάτης-μπάντες από την Αγίου Γεωργίου-μπάντες με Αγλαϊα, Νιόνιο, Σταύρακα) συναντήθηκαν στην διασταύρωση Γερμανού & Μπουκαούρη και το χορευτικό του Δήμου θα χορέψει βαλς με στολές εποχής.

Όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς την πρόσοψη του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου όπου θα παιχτεί η «ενθρόνιση» του Καραγκιόζη «Προέδρου της Άνω Πόλης», ένα δρώμενο παίχτηκε με ανθρώπους οι οποίοι ενσάρκωσαν τους ήρωες του θεάτρου σκιών. Μετά το τέλος της τελετής ακολούθησε συναυλία – γλέντι με το σύνολο των χάλκινων οργάνων στις σκάλες του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.

Το σενάριο και την επιμέλεια του δρώμενου για τον Καραγκιόζη υπέγραψε ο παραγωγός θεάτρου σκιών και καραγκιοζοπαίκτης Χρήστος Πατρινός (με τη φωνή του ακούγονταν οι φωνές των ηρώων του θεάτρου σκιών στις πομπές και στο δρώμενο) σε συνεργασία με τον Χρήστο Γιαννόπουλο, υπεύθυνο του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. Συμμετείχαν μαθητές του Εργαστηρίου «Περί Σκιών» του Χρήστου Πατρινού και ερασιτέχνες ηθοποιοί.

ΟΙ ΚΑΝΤΑΔΟΡΟΙ ΤΗΣ SANTA MAURA KAI ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΧΟΡΟΥ DANCESPORT HALL

Η συναυλία των «Κανταδόρων της Santa Maura» του συλλόγου Λευκαδίων εν Πάτραις «Η Φανερωμένη» πραγματοποιήθηκε στις 20.00 στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου μεταξύ των οδών Κανακάρη και Καραϊσκάκη. Καντάδες και αξέχαστα παλαιά, παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια ζωντάνεψαν από τις φωνές και ορχήστρα με κιθάρες, ακορντεόν, φυσαρμόνικα και κρουστά αφήνοντας τη γλυκιά, ευγενική, ρομαντική γεύση τους και ενεργοποιώντας μνήμες του παρελθόντος όταν η Αποκριά και το Καρναβάλι χαρακτηρίζονταν από άλλα ήθη και ακροάματα. Εκεί χόρεψαν μέλη της σχολής χορού Dancesport Hall.

Χορηγοί επικοινωνίας Πατρινού Καρναβαλιού 2020: ΕΡΤ, ΕΡΤ3, Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, ΕΡΤ Πάτρας   

ΣΧΟΛΙΑ