Πάτρα: Η Δημοτική Αρχή τιμά την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου-Οι εκδηλώσεις

Συμμετοχή στην πορεία την Κυριακή το απόγευμα

Φέτος συμπληρώνονται 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Από τις μέρες που ο λαός και η νεολαία βγήκαν στο προσκήνιο, σήκωσαν το αγωνιστικό τους ανάστημα στην χούντα των συνταγματαρχών, στα ντόπια και ξένα στηρίγματά τους, στους Αμερικανούς και στο ΝΑΤΟ.

Από τις μέρες που οι φοιτητές, μαθητές, οικοδόμοι, απλοί άνθρωποι του λαού, προχώρησαν στην κατάληψη του Παραρτήματος του Πανεπιστημίου της Πάτρας και με μεγάλες λαϊκές εκδηλώσεις και πορείες διαδήλωναν, κατά της χούντας, με συνθήματα «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία».

Ο αγώνας για το «ψωμί» συνεχίζεται και σήμερα. Σε μια εποχή που η επιστήμη και η τεχνική βρίσκονται στο απόγειο και οι δυνατότητες ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών που είναι εφικτές, καταστρέφονται για τα συμφέροντα των λίγων.

Με αγώνες σήμερα, όπως και τότε, μπορούμε να έχουμε δουλειά για όλους, με δικαιώματα.

Ο αγώνας για την Παιδεία που θα μορφώνει, θα διαμορφώνει προσωπικότητες, θα αναδεικνύει τις αξίες του δίκιου, της προκοπής του λαού και όχι των εκμεταλλευτών, συνεχίζεται.

Τα συνθήματα έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ που είχαν γραφτεί στις πύλες του Πολυτεχνείου 46 χρόνια πριν, παραμένουν επίκαιρα.

Γιατί η χώρα, μετά την υπογραφή από την κυβέρνηση της συμφωνίας αμοιβαίας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, εμπλέκεται πιο βαθιά στους  ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μετατρέπεται σε ορμητήριο πολέμου ενάντια σε άλλους λαούς. Η βάση του Αράξου, την οποία αναβάθμισε η προηγούμενη κυβέρνηση, είναι έτοιμη για την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου που αποτέλεσε την αρχή του τέλους της χούντας διέψευσε όσους τότε υποστήριζαν ότι η «Χούντα είναι πανίσχυρη».

Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος. Ο λαός όταν παλεύει μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω.

Στο πλαίσιο των φετινών αγωνιστικών γιορτασμών για την επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, θα καταθέσει στεφάνι στο πρώην Παράρτημα του Πανεπιστημίου το Σάββατο 16 Νοέμβρη στις 11 το πρωί.

Στην συνέχεια, στο χώρο της Παλαιάς Ασφάλειας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Μελάς, θα καταθέσει στεφάνι τιμώντας όσους βασανίστηκαν κατά την διάρκεια της χούντας.

Την ίδια μέρα από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων διοργανώνεται εκδήλωση – αφιέρωμα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 το απόγευμα στον πολυχώρο  «Αίγλη» (Veso Μare).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει την προβολή της ταινίας «Η χορωδία του Χαρίτωνα» ενώ στις  8.30 το βράδυ θα ακολουθήσει Μουσικοχορευτική παράσταση, την οποία επιμελείται το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού και η Λαϊκή του Ορχήστρα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εντάσσεται και η ανάγνωση κειμένων.

Η Δημοτική Αρχή θα συμμετέχει στην συγκέντρωση την Κυριακή 17 Νοέμβρη, στις 5.30 μ.μ., μπροστά  στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας και στην πορεία που θα ακολουθήσει.

 

ΣΧΟΛΙΑ