Πάτρα: Εισαγγελέας για κατατάξεις με πτυχία από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Βιομηχανία αναρρίχησης σε βαθμίδες του Δημοσίου με άσχετα πτυχία

Του Γιάννη Γεωργόπουλου

Θέμα ημερών είναι η επέμβαση του εισαγγελέα στην Πάτρα, ο οποίος θα ερευνήσει τον τρόπο, τις διαδικασίες και την νομιμότητα των αποφάσεων, υπηρεσιακών συμβουλίων, προέδρων και Διοικητών σε Οργανισμούς, με τις οποίες υπάλληλοι οι οποίοι είχαν προσληφθεί στο δημόσιο ως απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσες, ανέβηκαν βαθμίδα και κατατάχθηκαν πολλά χρόνια αργότερα ως Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, κάνοντας χρήση πτυχίου το οποίο αποκόμισαν φοιτώντας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Να σημειωθεί, πως τα περιστατικά στην Πάτρα και την ευρύτερη αυτής  περιοχή ανέρχονται σε δεκάδες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει το παράδοξο, τα ίδια όργανα  να  έχουν κάνει δεκτό το πτυχίο κάποιου και να τον ανεβάζουν βαθμίδα, δίνοντάς του το δικαίωμα να απολαμβάνει προνόμια, βαθμολογικές εξελίξεις και κατ’ επέκταση αύξηση μισθού, ενώ  σε άλλες περιπτώσεις  επικαλούμενα  την μη ύπαρξη συνάφειας του πτυχίου με  το αντικείμενο για το οποίο προσελήφθη ο ενδιαφερόμενος , να υπάρχει αρνητική απόφαση, παρόλο που και στην πρώτη περίπτωση συνέβαινε το ίδιο.

Να σημειωθεί πως το μπαράζ τον κατατάξεων εντοπίζεται τόσο στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Πάτρα, όσο και στο χώρο της Δημόσιας Υγείας.

Χαρακτηριστικές είναι περιπτώσεις όπου υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης  στην περιοχή, καθώς και υπάλληλοι των  δύο μεγάλων νοσοκομείων, οι οποίοι είχαν προσληφθεί ως διοικητικοί , γραμματείς. ακόμα και ως σκαλιστές και τεχνικοί  με απολυτήριο λυκείου, αφού φοίτησαν στο ανοιχτό πανεπιστήμιο – κάποιοι από αυτούς απέκτησαν πτυχίο ακόμα και πληρώνοντας εργασίες σε φροντιστήρια –  έγιναν κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου με αντικείμενο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, την ιστορία και πολλά άλλα και στη συνέχεια η υπηρεσία  τους αναγνώρισε το πτυχίο, κατατάσσοντάς τους ως Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. αλλά είχαν κάνει πρόσληψη ως διοικητικοί,  γραμματείς ακόμα και υπεύθυνοι προμηθειών.

Η υπόθεση έρχεται στο προσκήνιο με αφορμή την επικείμενη προσφυγή υπαλλήλου στο χώρο της Δημόσιας Υγείας στις αρμόδιες αρχές, μετά την άρνηση του υπηρεσιακού συμβουλίου στον φορέα που υπηρετεί, να της αναγνωρίσει το πτυχίο και να την κατατάξει ως Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, ενώ λίγες ημέρες αργότερα  για παρόμοια περίπτωση το αρμόδιο όργανο αποφάσισε θετικά.

Στη διάθεση του αρμόδιου εισαγγελέα θα τεθούν και περιπτώσεις όπου την «ευθύνη» πήρε πρόεδρος ή διοικητής σε υπηρεσία του Δημοσίου και υπέγραψε με δική του απόφαση την αναρρίχηση του υπαλλήλου στην πανεπιστημιακή Βαθμίδα.

ΣΧΟΛΙΑ

 • Costas Giannakenas

  Η παράγραφος του άρθρου που λέει πολλά:

  «Χαρακτηριστικές είναι περιπτώσεις όπου υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή, καθώς και υπάλληλοι των δύο μεγάλων νοσοκομείων, οι οποίοι είχαν προσληφθεί ως διοικητικοί , γραμματείς. ακόμα και ως σκαλιστές και τεχνικοί με απολυτήριο λυκείου, αφού φοίτησαν στο ανοιχτό πανεπιστήμιο – κάποιοι από αυτούς απέκτησαν πτυχίο ακόμα και πληρώνοντας εργασίες σε φροντιστήρια – έγιναν κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου με αντικείμενο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, την ιστορία και πολλά άλλα και στη συνέχεια η υπηρεσία τους αναγνώρισε το πτυχίο, κατατάσσοντάς τους ως Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. αλλά είχαν κάνει πρόσληψη ως διοικητικοί, γραμματείς ακόμα και υπεύθυνοι προμηθειών».

  • Disqusious

   Παπαριές λέει βασικά…

 • Δημ Παπ

  μήπως τα επιδόματα τα πλήρωναν από την τσέπη τους, οι Διοικητές;

 • Pingback: Πάτρα: Εισαγγελέας για κατατάξεις με πτυχία από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο – Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ()

 • George Kokorikos

  Εκ μέρους των φοιτητών του ΕΑΠ θα ήθελα να αναφερθώ προς το άτομο που έγραψε το συγκεκριμένο άρθρο υπονοώντας ότι το ΕΑΠ δεν είναι ισότιμο πανεπιστήμιο να ανακαλέσει. Το αν έχουν πληρώσει εργασίες δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς, και σίγουρα ούτε αυτός που έχει γράψει το άρθρο , εάν όντως έχει γίνει κάντε καταγγελία για το συγκεκριμένο άτομο για να διερευνηθεί το θέμα από την αρμόδια αρχή. Παραθέτω το παρακάτω »Το ΕΑΠ, το οποίο ιδρύθηκε το 1992, είναι Δημόσιο Πανεπιστήμιο, απολύτως ισότιμο με τα άλλα Πανεπιστήμια της χώρας,
  και παρέχει στους αποφοίτους του όλα τα εχέγγυα της Ανώτατης
  Εκπαίδευσης και τα δικαιώματα που απορρέουν από το ισχύον νομικό πλαίσιο
  της χώρας. Η λειτουργία του καθορίζεται από το Ν.2552/97(όπως
  τροποποιήθηκε από το άρθ.14 του Ν.2817/2000, από το άρθ.3 του
  Ν.3027/2002, από το άρθ.13 του Ν.3260/2004, από το άρθ.19 του
  Ν.3577/2007 και από το άρθ. 36 του Ν.4115/2013).»

  • Riko Toki

   Και στα συμβατικά Πανεπιστήμια υπάρχουν φοιτητές που καταθέτουν πληρωμένες εργασίες και, ακόμη χειρότερα, πτυχιακές.

   • Disqusious

    Και πως περνάνε τις εξετάσεις;

    • George Kokorikos

     όπως τις περνάνε και στα συμβατικά , με εξεταστική.

     • George Kokorikos

      Αυτό που είπες πιο κάτω. Το άρθρο αυτό μπάζει από παντού.

     • Disqusious

      Άρα κερδίζουν μόνο βαθμούς, δεν περνάνε το μάθημα αν πληρώσουν τις εργασίες.

     • George Kokorikos

      Στο ανοιχτό πανεπιστήμιο άν δεν γράψει ο φοιτητής από 5 και πάνω , όλες οι εργασίες κρίνονται άκυρες και δεν περνάει τη θεματική ενότητα.

     • George Kokorikos

      Επίσης εάν γράψει πάνω από 5 το 5 πολλαπλασιάζεται με 0,7 και οι εργασίες του με 0,3

 • Disqusious

  Το ότι ένα πτυχίο κρίθηκε συναφές και το άλλο όχι, δεν έχει να κάνει το παραμικρό με το αν το ένα ή το άλλο ήταν πτυχίο του Ανοικτού Πανεπιστημίου, καθώς είναι ισότιμα ΑΕΙ.

  Ο δε ισχυρισμός ότι κάποιος μπορεί να πάρει πτυχίο πληρώνοντας τις εργασίες είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου, καθώς οι εργασίες δεν αρκούν για να περάσεις οποιαδήποτε ενότητα και χρειάζονται και εξετάσεις, όπου αν δεν έχεις ασχοληθεί με τις εργασίες δεν περνάς με τίποτα. Φυσικά, μπορεί σε συνεννόηση με καθηγητή να περάσεις μάθημα χωρίς να το αξίζεις, αλλά αυτό γίνεται θεωρητικά και στα «συμβατικά» πανεπιστήμια.

  Γενικά το άρθρο μπάζει από παντού…

  • Η διαφορά είναι οτι στο ΕΑΠ δεν εχεις ούτε πολύ επαφή με τον καθηγητή σου, ούτε βοήθειες απο κόμματα, νεολαίες κτλ..

 • Lea Consto

  Επίσης να προσθέσω ότι οι εξετάσεις στο ΕΑΠ είναι πανελλήνιες και δεν βάζει ο κάθε καθηγητής ότι θέλει. Η δε βαθμολόγηση (τουλάχιστον στην ΠΛΗ) γίνεται από δύο εξεταστές και αν υπάρχει απόκλιση στην βαθμολογία τότε βαθμολογεί και τρίτος. Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ περίπτωση να πας τουρίστας και να περάσεις μάθημα.
  Δεν έχει σκούπες, μούπες και στάνταρ θέματα όπως στα συμβατικά. Επειδή έχω περάσει και τα δύο , θα έλεγα ότι το ΕΑΠ είναι αρκετά πιο δύσκολο.

 • Βασίλης Λάππας

  Η δημοσιογραφία απαιτεί έρευνα ενδελεχής και αντικειμενική. Η οποία θα βασίζεται σε συγκεκριμένο γεγονός με πλήρη στοιχεία και κυρίως επιχειρήματα. Είναι προφανές πως ο συντάκτης του «ρεπορτάζ» γράφει μια παρόλα δίχως τη στοιχειώδη γνώση. Σύρεται από υποκειμενική εμπάθεια – που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε – άρα δεν υπηρετεί τη δημοσιογραφία, οπότε ευλόγως γίνεται αντιληπτό ότι εμφορείται από άλλες σκοπιμότητες καθόλου ασφαλώς ανιδιοτελείς.

 • geobikas
 • Maria Veneti

  Με ενδιαφέρει πάντως να γνωρίζω το πιο απλό… Ο κος Γεωργόπουλος που γράφει ασάφειες και δυσφημίσεις τι πτυχία έχει; Κι από που τα έχει; Αντε γιατι όλοι πηραν ένα πληκτρολόγιο και γράφουν ο,τι τους κατέβει προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

 • Σάββας Μαβίδης

  Κατω τα χερια απο το ΕΑΠ εχω να πω. Εχοντας περασει και απο τα συμβατικα –> το ΕΑΠ το λατρεψα.

  Ειναι η δευτερη ευκαιρια για πολλους. Καποιοι μαλιστα αξιζαν να σπουδασουν, αλλα δεν τα καταφεραν λογω κακών συγκυριων, οποτε τωρα το κανουν και μαλιστα πιο συνειδητοποιημενα. Δεν ειναι τυχαιο που εχει ΟΛΕΣ τις ηλικίες. Τελειωνω μεταπτυχιακο εκει, που χωρις το ΕΑΠ δεν θα μπορουσα να κανω, γιατι δεν εχω την πολυτελεια του χρονου στις μετακινησεις….

  Ο δημοσιογραφος αυτος μου θυμιζει το γνωστο με την αγελαδα, που «αφου εγω δεν εχω αγελαδα, ε τοτε να ψοφησει και του γειτονα».

  Πτυχιο θα παρει οποιοσδηποτε αποφασιζει να αφιερωσει τα χρονια του να διαβασει και το ΕΑΠ σου δινει την δυνατοτητα. Κανεις δεν ειπε οτι ειναι ευκολο να περασεις, αλλα μη τρελαθουμε, δεν ειναι και ολα τα συμβατικα πανεπιστημια υποδειγμα σπουδων. Ισως να τρεμουν αποφοιτοι ΤΕΙ που με το ΕΑΠ δυστυχως παιρνεις απολυτηριο ΑΕΙ, αλλα κανεις δεν τους ειπε τι να σπουδασουν παρα μονο οι επιλογες τους…

  Το ΕΑΠ ειναι Πανεπιστημιο και εχουν δικαιωμα ολοι στην εκπαιδευση και μαλιστα οι φοιτητες του πληρωνουν γι αυτο, οποτε σεβασμος. Αρεσει – δεν αρεσει. Τελεία.

 • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  Συγχαρητήρια!!!!! Επιτέλους, έλαμψε η αλήθεια! Το άρθρο αυτό είναι προϊόν συστηματικής και πολύχρονης έρευνας. Οι πηγές που παραθέτονται είναι αξιόπιστες. Παρακαλώ, να αποτελέσει πρότυπο για τους μελλοντικούς δημοσιογράφους!!!!!! και πάλι μπράβο!