Πάτρα: Γέμισαν το Δημοτικό Θέατρο οι «Οδοιπόροι» της Ικαρίας (ΦΩΤΟ)

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το θεατρικό αναλόγιο «Η γραμμή της λήθης»

Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», με το Λαϊκό εργαστήρι πολιτισμού «Γ. Τσαρνάς» Δήμου Ικαρίας και την Ομάδα «Οδοιπόροι», ξεκίνησε χθες το βράδυ ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμο Πατρέων τις εκδηλώσεις του για το 2017.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το θεατρικό αναλόγιο βασισμένο στο μυθιστόρημα του Κάρλος Φουέντε «Τα κρυστάλλινα σύνορα» με την οποία εγκαινιάστηκε και μια σειρά συνεργασιών και πολιτιστικών ανταλλαγών του Δήμου Πατρέων με τον Δήμο Ικαρίας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤ. ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Χαιρετισμό στην αρχή της εκδήλωσης, απηύθυνε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, Βασίλης Θωμόπουλος, ο οποίος, αφού καλωσόρισε το θεατρικό σχήμα “Οδοιπόροι” του Λαϊκού εργαστηρίου πολιτισμού “Γ. Τσαρνάς” του Δήμου Ικαρίας, τόνισε: «Το θεατρικό σχήμα θα μας παρουσιάσει θεατρικό αναλόγιο με τίτλο “η γραμμή της λήθης” βασισμένο στο μυθιστόρημα του Κάρλο Φουέντε “Τα κρυστάλλινα σύνορα”. Με τη σημερινή παράσταση, εγκαινιάζεται κύκλος συνεργασίας και πολιτιστικών ανταλλαγών του Δήμου Πατρέων με τον Δήμο Ικαρίας. Όπως και ο Δήμος Πατρέων, έτσι και ο Δήμος Ικαρίας κάνει σοβαρή προσπάθεια να ενισχύσει την ερασιτεχνική δημιουργία, παράλληλα αναδεικνύοντας τον πολιτισμό της αντίστασης, της ανάτασης, του αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Ευχαριστούμε το θεατρικό σχήμα “Οδοιπόροι” όπως επίσης και τους εργαζόμενους του Δήμου, οι οποίοι συνέβαλαν για την πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης. Καλή σας διασκέδαση».

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν η πατρινή τραγουδίστρια Χριστίνα Καγιάφα, που με τη φωνή της και τη συνοδεία των μουσικών από την Ικαρία, ταξίδεψε τους θεατές σε άλλες… θάλασσες.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Νωρίτερα χθες το απόγευμα, τα μέλη του θεατρικού σχήματος «Οι Οδοιπόροι», επισκέφθηκαν το Δημαρχείο και συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη και την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη. Παρόντες στη συνάντηση ήταν  οι Αντιδήμαχοι Διονύσης Πλέσσας και Παναγιώτης Μελάς, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, Βασίλης Θωμόπουλος, ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., Αντρέας Τερζής, ο Αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., Πέτρος Βάης και ο υπεύθυνος του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου Πατρέων, Χρήστος Γιαννόπουλος.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤ. ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ

Με τίτλο «Η γραμμή της λήθης», το Λαϊκό εργαστήρι πολιτισμού «Γ. Τσαρνάς» Δήμου Ικαρίας και η Ομάδα «ΟΔΟΙΠΟΡΟΙ» παρουσίασαν χθες το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο, ένα απόσπασμα που αφορά στην Μεξικάνικη νωπογραφία και τον μεγάλο συνεχιστή της και την σπουδαία λογοτεχνική κίνηση που έκανε την εμφάνισή της στις χώρες της Λατινικής Αμερικής στη δεκαετία του 1960.

Συνέπραξαν:

Χρύσανθος Μαρούλης: κιθάρα, φλογέρα Γιάννης

Σκιτζής: κρουστά, Σαράντος Φράγκος: αφηγητής

«Άνθρωποι στο σταυροδρόμι» είναι ο τίτλος μιας τσιγκογραφίας του μεγάλου μεξικάνου ζωγράφου

Μπίγκο Ριβέρα που μαζί με τον Νταβίντ Σικέιρος θεωρούνται οι εκπρόσωποι της μεξικανικής αναγέννησης της νωπογραφίας. Είναι γνωστοί στον κόσμο για τις μνημειακές νωπογραφίες τους.

Το συγκεκριμένο έργο παραγγέλθηκε στο ζωγράφο από το κέντρο Νέλσον Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης το 1933 προκειμένου να κοσμήσει την κεντρική αίθουσα. Το έργο έγινε «δεκτό» με απίστευτες αντιδράσεις με διαδηλώσεις και οξείες επιθέσεις εφημερίδων και παραγόντων κάθε λογής συντηρητικών κύκλων και κληρικών, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς το 1934.

Ο λόγος: Επειδή περιείχε μεταξύ των άλλων τη μορφή του Λένιν. Ο Ριβέρα όμως την επόμενη χρονιά το ανασκεύασε και έκτοτε βρίσκεται και κοσμεί την Πόλη του Μεξικού.

Ο Κάρλος Φουέντες δεν είναι παρά ο συνεχιστής της μνημειακής ανθρώπινης νωπογραφίας, σύμφωνα με τους πιο έγκριτους κριτικούς ανήκει στο «λατινοαμερκάνικο μπουμ» όπως θα ονομαστεί η σπουδαία εκείνη λογοτεχνική κίνηση που εμφανίζεται στις χώρες της Λατινικής Αμερικής από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Μιας λογοτεχνικής κίνησης πεδίο σύγκρουσης και συνύπαρξης. Το πρωτόγονο και θαμπό παρελθόν της Λατινικής Αμερικής, οι πρώτες κοινότητες και άποικοι οι εμφύλιοι πόλεμοι και οι επαναστάσεις συνυπάρχουν με τη ζωή των ανθρώπων και συμπληρώνουν την ταυτότητα των ηρώων.

Η ισχυρή δύναμη της παράδοσης συγκατοικεί αρμονικά με τον πειραματισμό και τη λογοτεχνική Καινοτομία Η γλώσσα γεννιέται στη γη. Το μαγικό, το παραμύθι το θαύμα, η εξαύλωση της έκφρασης, αποτελούν στοιχεία του πραγματικού. Αυτός ο «μαγικός ρεαλισμός» όπως θα ονομαστεί, αποτελεί δομικό στοιχείο της σπουδαίας αυτής λογοτεχνικής παραγωγής.

Τα έργα του είναι σπουδαία όχι γιατί καταγράφουν με τρόπο θαυμαστό, αλλά γιατί διεκδικούν. Διεκδικούν το παρόν – το παρόν όλων μας που δεν μπορεί να παρέλθει.

ΣΧΟΛΙΑ