Πάτρα: Έφυγε από την ζωή η Λίλα Χαρμπίλα

Έφυγε χθες από τη ζωή μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο η Βασιλική (Λίλα) Χαρμπίλα, διδάκτωρ Θεωρητικής Φυσικής και ζωγράφος.

Η τελευταία της εικαστική παρουσία στην πόλη, ήταν η έκθεση «Ψηφίδες έκφρασης» που είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2016 στην αίθουσα τέχνης «Παλίσσανδρος» και την οποία είχε πραγματοποιήσει ούσα ασθενής, ενώ όλα τα δικαιώματα επί των πωλήσεων των έργων είχαν διατεθεί εξ ολοκλήρου στον Σύλλογο γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα». Μάλιστα, η Βασιλική Χαρμπίλα είχε συγκινήσει τους γονείς της «Φλόγας» με τον παρηγοριτικό της λόγο και τους έδωσε την ελπίδα να συνεχίσουν το έργο τους και να μην απελπίζονται.

Η τελευταία συνέντευξη που είχε δώσει η Βασιλική Χαρμπίλα ήταν στην «εφ. Πελοπόννησο» και στην Ευτυχία Μεσίσκλη, στην οποία είχε αναφερθεί στο πώς συνδέει την κβαντική φυσική με τις συνθέσεις της, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στη φυσική επιβεβαίωσα τον τρόπο έκφρασής μου. Οπως στην κβαντική φυσική, έτσι και στη ζωγραφική μου, τίποτα δεν είναι συνεχές. Ολα αποτελούνται από τμήματα που κομμάτι-κομμάτι ενώνονται σε ένα».

Η ξεχωριστή εικαστική τεχνοτροπία της αποτελεί προϊόν πολυετούς καλλιτεχνικής ωρίμανσης και εξέλιξης.
Οσον αφορά στην απόφασή της να διατεθούν τα δικαιώματα επί των πωλήσεων στη «Φλόγα», είχε πει χαρακτηριστικά: «Εκτιμώ πολύ το έργο της ‘’Φλόγας’’ και θέλω να προσφέρω ό,τι μπορώ, όπως μπορώ. Πόσω μάλλον όταν ο καρκίνος έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά».
Η Βασιλική Χαρμπίλα ήταν πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και διδάκτωρ της Θεωρητικής Φυσικής. Εχει εργαστεί στην Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη, και τα τελευταία χρόνια αποτελούσε μέλος του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Φυσικής. Εξερευνούσε τα όριά της σε διάφορους τομείς: Μιλούσε έξι γλώσσες, είχε ασχοληθεί με τη φωτογραφία (με διακρίσεις και βραβεία), τη λογοτεχνία, τη μουσική, την ιστιοπλοΐα, την ορειβασία και φυσικά τη ζωγραφική.

Η απώλειά της βύθισε στη θλίψη και τη «Φλόγα», η οποία έχασε μία πολύτιμη φίλη και εύχεται στην οικογένειά της παρηγοριά.

Σήμερα η κηδεία

Η κηδεία της Βασιλικής Χαρμπίλα θα γίνει σήμερα Παρασκευή στις 4 το απόγευμα από τον Ι.Ν. Αγίων Αγγέλων Α’ Κοιμητηρίου Πατρών. Τραγικές φιγούρες, η μητέρα της Ελευθερία, η αδελφή της Μαρία και η θεία της Ζωή Κουρλαμπά. Σημειώνεται πως η οικογένεια παρακαλεί αντί στεφάνων να δοθούν χρήματα στον Σύλλογο γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα».

ΣΧΟΛΙΑ