Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία της 18ης Φεβρουαρίου στο ΕΚΠ για το ασφαλιστικό

Από το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας

«Με οργανωμένο και μαζικό αγώνα, παλεύουμε ενάντια στην ολοκληρωτική επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ και η εργοδοσία με το «νέο ασφαλιστικό» νομοσχεδιο, ενάντια την υγειονομική περίθαλψη, τις συντάξεις και την ασφάλισή μας, συμπληρώνοντας με την σειρά της τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, εις βάρος των εργαζομένων.

Το απαράδεκτο αυτό νομοσχέδιο, είναι η επανανομοθέτηση με επιθετική μορφή του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ (νόμου Κατρούγκαλου), που ανοίγει το δρόμο για τους “τρεις πυλώνες”, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης στη λογική του συστήματος Πινοτσέτ», τονίζει σε ανακοίνωση του το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, καλώντας τα μέλη του στην απεργιακή κινητοποίηση για το ασφαλιστικό την προσεχή Πέμπτη στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Επίσης τονίζει:

«Οι αγώνες των εργαζομένων και των συνταξιούχων τα τελευταία χρόνια καθυστέρησαν την εφαρμογή του. Οι δικαστικές προσφυγές χιλιάδων συνταξιούχων έρχονται με το νόμο της ΝΔ να ενταφιαστούν.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργεί το νόμο Κατρούγκαλου, όπως υποσχόταν προεκλογικά εμπαίζοντας τους συνταξιούχους, αλλά τον θωρακίζει νομικά κι επιχειρεί να τον εφαρμόσει με ταχύτητα.

Απεργούμε ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα που φέρνει η ΝΔ, που είναι ο νόμος Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ βελτιωμένος από οποιαδήποτε νομικά κενά.

 • Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου για το 90% των συνταξιούχων και το ψαλίδι των περικοπών έρχεται. 
 • Το Επικουρικό Ταμείο ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι έτσι ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του, με δραματικές συνέπειες στις συντάξεις. 
 • Καταργείται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη. 
 • Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στα 345 ευρώ της «εθνικής σύνταξης». 
 • Διατηρείται η διαχρονική λεηλασία στα Ασφαλιστικά Ταμεία (80 δις) και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για επιστροφή των κλεμμένων. Μόνο με το κούρεμα των ταμείων του Σαμαρά – Βενιζέλου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλάπηκαν 17,5 δις ευρώ. 

Συνάδελφοι, απεργούμε γιατί αυτή η πολιτική μας αναγκάζει να παραμένουμε στην εργασία για «μακρύτερο χρονικό διάστημα».

Απαιτούν από τον οικοδόμο, τον εργατοτεχνίτη, να μείνει περισσότερα χρόνια στην οικοδομή, στο εργοτάξιο μέχρι τα βαθιά γεράματα, γιατί αυτά που έχει δουλέψει δε φτάνουν για τη σύνταξη.

Δεν τους αρκούν τα 4.500 οικοδομικά ένσημα που μαζέψαμε φτύνοντας αίμα, που ακόμα και με αυτά, με τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης που επιβλήθηκε με το νόμο Κατρούγκαλου, οι μειώσεις στις συντάξεις έφτασαν στα 20-30%.

Τώρα δεν θα κυνηγάμε μόνο τα ένσημα, που με τη μείωση του μεροκάματου έχουν μειωθεί και αυτά, αλλά θα πληρώνουμε και εισφορές χωρίς να ξέρουμε τι θα πάρουμε, αφού ανοίγει ο δρόμος για το τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να απαλλάξει το κεφάλαιο, τους κατασκευαστές, τους μεγαλοεργολάβους και τους επιχειρηματικούς ομίλους από την υποχρέωση να πληρώνουν εισφορές, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα κομμάτι από το δικό μας κόπο και ιδρώτα, αλλά και να ρίξει περισσότερους εργαζόμενους στα νύχια των ασφαλιστικών εταιρειών. 

Δηλαδή ζητάνε περισσότερα από το ήδη λεηλατημένο μεροκάματο του οικοδόμου, του εργαζόμενου στις κατασκευές, απαιτούν να βάλουμε ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να συμπληρώσουμε τις απώλειες των ήδη ελάχιστων παροχών που δεν θα είναι και τώρα εξασφαλισμένες, οι αποταμιεύσεις για τις οποίες μιλούν μπορούν να εξαφανιστούν εν μια νυκτί (όπως έγινε με την ΑΣΠΙΣ- Πρόνοια και άλλες).

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρωτοτυπεί. Προωθεί όλα όσα έχουν σχεδιαστεί από την ΕΕ και τους άλλους μηχανισμούς του κεφαλαίου, όσα απαιτεί ο ΣΕΒ, οι βιομήχανοι και εφοπλιστές, με την αμέριστη βοήθεια της συμβιβασμένης, ξεπουλημένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που πιέζει κιόλας να παραδοθούν τα Ταμεία στον τζόγο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκείται, με το κεφάλαιο συνεχώς να «αυγατίζει» τα κέρδη του πάνω στη φτώχεια και την εξαθλίωση μας.

* Βγαίνουμε μπροστά αποφασιστικά για να μείνουν τα σχέδιά τους στα χαρτιά, να στρώσουμε το έδαφος για να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. 

* Τώρα είναι ώρα γενικού ξεσηκωμού για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης! 

Να σημάνει συναγερμός στον κλάδο! Προετοιμαζόμαστε για την απεργία στις 18 Φλεβάρη, που έχει ήδη προκηρύξει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και άλλες Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

Με Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, δίνουμε τη μάχη μέσα στους χώρους δουλειάς, στα εργοτάξια, τα γιαπιά, μικρά και μεγάλα, με μαχητικότητα. Συντονιζόμαστε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου.

Παίρνουμε δύναμη από τους μεγάλους απεργιακούς αγώνες των συναδέλφων μας στη Γαλλία, που βρίσκονται στους δρόμους, δίνουν τη μάχη μαζικά και δυναμικά απέναντι στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, της ΕΕ και της εκεί κυβέρνησης του Μακρόν, που προχωρά την επιτάχυνση των ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση. Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά πως τα αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα παίρνονται σε όλες τις χώρες προς όφελος βέβαια των μονοπωλιακών ομίλων και των μεγάλων επιχειρηματιών.

Δίνουμε μαζικά και μαχητικά το παρών στην απεργία της Τρίτης 18 Φλεβάρη και στις διαδηλώσεις, για να αποσυρθεί ο κατάπτυστος νόμος Κατρούγκαλου-Βρούτση. 

Καμία ώρα χαμένη. Με όλες μας τις δυνάμεις πέφτουμε στη μάχη. Να νεκρώσει κάθε εργοτάξιο, κάθε γιαπί, κάθε χώρος δουλειάς. 

Διεκδικούμε: 

 • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό.
 • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που μείωσαν τις συντάξεις και αύξησαν τα όρια ηλικίας.
 • Ενιαία, Δημόσια και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους.
 • Σύνταξη στα 55 χρόνια.
 • Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.
 • Αναγνώριση όλου του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου.
 • Ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα για μετανάστες και πρόσφυγες και δυνατότητα μεταφοράς αυτών των δικαιωμάτων στις χώρες καταγωγής τους, με υπογραφή διακρατικών συμβάσεων.

Συνάδελφοι, συμμετέχουμε όλοι δυναμικά στην απεργία και στην συγκέντρωση της Τρίτης 18 Φλεβάρη μπροστά από το Ε.Κ.Π, στις 10:30 π.μ ! «

ΣΧΟΛΙΑ