Θέατρο της αφήγησης και της επινόησης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

 

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας παρουσιάζει τη πλατφόρμα «Για ένα Θέατρο της αφήγησης και της επινόησης». Πρόκειται για μία νέα θεατρική πρόταση που στην τρέχουσα περίοδο θα ξεκινήσει με θέμα: Αναμνήσεις από την Πάτρα.

Το θέατρο φιλοδοξεί να παρουσιάσει επί σκηνής τρία λογοτεχνικά  κείμενα καταξιωμένων Συγγραφέων του 20ου αιώνα, που συνδέθηκαν με την Πάτρα: Οι Τόποι είναι ήχοι του Γιάννη ΖουγανέληΠριμαρόλια,της Αθηνάς Κακούρη και Ερόικα του Κοσμά Πολίτη. Την σκηνοθεσία υπογράφουν  τρεις Πατρινοί σκηνοθέτες η ΜάριαΦλωράτου, ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας και ο Φάνης Δίπλας . Και οι τρείς σκηνοθέτες θα δώσουν δείγματα γραφής μέσα από αυτή την πλατφόρμα και ευελπιστούμε στο άνοιγμά της σε πανελλήνιο επίπεδο με πατρινοκεντρικό χαρακτήρα.

 

*Γιάννη ΖουγανέληΟι Τόποι είναι ήχοι.Σκηνοθεσία ΜάριαΦλωράτου

 

Στο έργο  παρακολουθούμε την πορεία του τουμπίστα  Γιάννη Ζουγανέλη από το αναμορφωτήριο του Κορυδαλλού έως την ανάδειξή του σε έναν διεθνούς φήμης μουσικό.

Η υπόθεση:Η παράσταση επικεντρώνεται στην παραμονή του Γιάννη Ζουγανέλη στην Πάτρα, όπου ήρθε ως υπαξιωματικός του στρατού. Η ιστορία εξελίσσεται στα τέλη του 1950, μετά το πέρας του πολέμου, όταν η πόλη εισέρχεται στην περίοδο της αντιπαροχής, της αστικοποίησης και της ραγδαίας εκβιομηχάνισης. Μια χαρτογράφηση των τόπων και των ήχων της Πάτρας του παρελθόντος.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: ΜάριαΦλωράτουΣκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη                                                 Σύνθεση – Μουσική Επιμέλεια: Ανδρέας ΖαφειρόπουλοςΜουσική Τεχνολογία – Βίντεο: Γαβριήλ ΚαμάρηςΚίνηση: Κατερίνα Τασσύ  Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος ΣωτηρόπουλοςΕρμηνεία: Γεράσιμος Γεννατάς

Στην παράσταση συμμετέχουν πολίτες της Πάτρας και η Μπάντα του Δήμου Πατρέων.

Πρωτότυπο Κείμενο Κωνσταντίνου Μάγνη «Όλα Τούμπα».                                                                        Τα αποσπάσματα από την αλληλογραφία του  ΕρνέστουΤσίλλερ με το Θεόφιλο Χάνσεν (1861-1890), που ακούγονται στην παράσταση, είναι ευγενική παραχώρηση της Μαριλένας Ζ. Κασσιμάτη από την  Αλληλογραφία ΕρνέστουΤσίλλερ [Αθήνα] – Θεόφιλου Χάνσεν. Εκδ. ΜIETΑθήνα 2019.

 

*Κοσμά ΠολίτηΕρόικα.Σκηνοθεσία – διασκευή Τηλέμαχου Τσαρδάκα

 

Τέσσερα κορίτσια παίζουν τα αγόρια που παίζουν τους άντρες που παίζουν τους ήρωες.Μαζί τους ένας μουσικός χτίζει ζωντανά ηχητικά περιβάλλοντα με κιθάρες, πιάνο και πολυφωνικές μελωδίες.

Η υπόθεση:Μια παρέα αγοριών παίζει τους άντρες και μάλιστα τους πυροσβέστες, δηλαδή τους ήρωες. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού γνωρίζουν τυχαία ένα κορίτσι, τη Μόνικα, η οποία με τη αθώα θηλυκότητά της θα θέσει νέα ανεξερεύνητα ζητούμενα. Μέσα σε περίπου ένα μήνα οι ζωές όλων θα αλλάξουν δραματικά ενώ μπαίνει η Άνοιξη.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία – Στίχοι:Τηλέμαχος Τσαρδάκας

Μουσική σύνθεση:Διονύσης Μπάστας

Κίνηση: Άλκηστις Πολυχρόνη

Κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Ερμηνεύουν:

Πάολα Καλλιγά, Έφη Κιτσαντά, Χριστίνα Κουταλιάγκα, Βιβή Φωτοπούλου

Τη μουσική της παράστασης εκτελεί ζωντανά ο Διονύσης Μπάστας

 

*Αθηνά ΚακούρηΠριμαρόλια.Σκηνοθεσία: Φάνης Δίπλας

 

Φθίνων 19ος αι. –  Ανατέλλων 21ος αι.Η Πάτρα.Η Σταφίδα, το Εμπόριο της, η Μεγαλοαστική Κοινωνία της, η Κρίση.

Η υπόθεση:Η πολυπολιτισμική Πάτρα με το βλέμμα προς την Ευρώπη και η ακραία φτώχεια. Το θέατρο Απόλλων, οι παραστάσεις όπερας, οι καλλιτεχνικές βραδιές στα μεγαλοαστικά σαλόνια και τα “νοικιασμένα” παιδιά, τα έκθετα μωρά, οι αγρότες-εργάτες της σταφίδας.Η σκληρή δουλειά στην κατάφυτη από αμπέλια Δυτική Ελλάδα και οι πολυτελείς χοροί.Οι δραστήριοι έμποροι και η τοκογλυφία.Η χρεωκοπημένη Ελλάδα του 1893 και η χρεωκοπημένη Ελλάδα του 2010.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Φάνης Δίπλας

Δραματουργία: Έλενα ΑλεξανδράκηΒοηθός Σκηνοθεσίας : Γεωργία Καλογεράτου

Εικαστικό Περιβάλλον: Θοδωρής Λιβαθινός

Φωτισμοί: Ευσταθία Δρακονταειδή

Επί Σκηνής: Γιώργος Μάρκου, Λίνα Ζαχαροπούλου, Νικόλας Τσίχλας, Έλενα

Αλεξανδράκη, Γεωργία Καλογεράτου, Φάνης Δίπλας.

ΣΧΟΛΙΑ