Ηλεία: Τι συζήτησε ο Τσίπρας στις συσκέψεις στο Δημαρχείο Αμαλιάδας

Αναπτυξιακό πλάνο για την Ηλεία και τη Δυτική Ελλάδα, μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση και σε συνδυασμό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή, προανήγγειλε από την Αμαλιάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προΐστατο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο.

Ο πρωθυπουργός αρχικά συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα, τον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδρέα Νικολακόπουλο, όπου συμμετείχαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Αθανασίου, ο οποίοι του έθεσαν τα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και εν συνεχεία η σύσκεψη, που ήταν κεκλεισμένων των θηρών, διευρύνθηκε με τη συμμετοχή των Δημάρχων Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιου Κοτζιά, Ανδραβίδας- Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ και Πηνειού Αλέξη Καστρινό, των βουλευτών και υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων, ενώ προς το τέλος της συνάντησης προστέθηκε και ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής.

Άκουσε και κατέγραψε

Από την πλευρά της Περιφέρειας και των Ηλείων τέθηκαν τα μεγάλα ζητήματα της κατασκευής της ‘Ολυμπίας Οδού’, της διαχείρισης των απορριμμάτων με την κατασκευή του εργοστασίου, της επέκτασης του φυσικού αερίου, του σιδηροδρόμου από την Πάτρα στον Πύργο, του ανασκαφικού έργου στην Αρχαία Ήλιδα και της ολοκλήρωσης της πτέρυγας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ‘διαβασμένος’, κατέγραψα όλα τα θέματα και ήδη δρομολογήθηκαν οι πρώτες συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς.

Στο τέλος της σύσκεψης συναντήθηκε και με φορείς, τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας, τον Εμπορικό Σύλλογο, το Σύλλογο εργαζομένων δήμων, τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου κ. Λεωνίδα Βαρουξή και τους διοικητές των Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας Κώστα Διαμαντόπουλο και Γιάννη Λέντζα αντίστοιχα, στους οποίους ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί ο Υπουργός Υγείας για να υπάρξει απευθείας χρηματοδότηση για τη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Αμαλιάδας.

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός

«Είχα την τιμή και τη χαρά να παραβρεθώ σε μια ιστορική στιγμή και για την Αμαλιάδα αλλά και για τη χώρα. Διότι τιμάμε έναν μεγάλο ήρωα, έναν άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του για να υπερασπιστεί ιδανικά και αξίες και το παράδειγμά του θα μείνει στις επόμενες γενιές. Σε σκοτεινές περιόδους της ιστορίας μας, τις οποίες οφείλουμε να κρατάμε στη μνήμη μας για να παίρνουμε παράδειγμα αγώνα και στις μέρες μας. Με την ευκαιρία, είχα συνάντηση και με το δήμαρχο της Αμαλιάδας, αλλά και με τους δημάρχους όλης της περιοχής και τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας, όπου κουβεντιάσαμε ένα – ένα τα προβλήματα, τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες της περιοχής. Η Δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα η δυτική Πελοπόννησος, είναι μια περιοχή με πολύ μεγάλες δυνατότητες, ένα ευλογημένο φυσικό περιβάλλον μια πολύ μεγάλη αρχαιοελληνική κληρονομία και πολιτισμική. Ο συνδυασμός αυτών με τις δυνατότητες της παραγωγικής ανασυγκρότησης σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα, μπορούν να δώσουν ελπίδα και προοπτική να ξαναγυρίσουν οι νέοι άνθρωποι πίσω στον τόπο τους. Ανανέωσα το ραντεβού στη μεγάλη συζήτηση για το νέο μοντέλο της παραγωγικής ανασυγκρότησης για τη νέα στρατηγική και το εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση που θα ξεκινήσει μέσα σε έναν ευρύ διάλογο με φορείς με την τοπική αυτοδιοίκηση. Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας ελπίζω να ξαναβρεθώ στον τόπο σας και ελπίζω να δρομολογήσουμε και την επίλυση χρόνιων και σημαντικών προβλημάτων».

Αναφορικά με τη σύσκεψη ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας δήλωσε:

«Ήταν μία θετική και παραγωγική συζήτηση με τον πρωθυπουργό της χώρας τον κ. Τσίπρα. Ανοίξαμε την ατζέντα μεγάλων και κρίσιμων θεμάτων, που αφορούν την περιφέρεια και είναι κυρίως τα θέματα υποδομών. Για την ολοκλήρωση της ‘Ολυμπίας Οδού’ και κυρίως για τα τμήματα που είχαμε και έχουμε προβλήματα, το τμήμα Πάτρας- Πύργου, Πύργου- Καλό Νερό και Καλό Νερό- Τσακώνα. Το δεύτερο θέμα που αναδείξαμε είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, να τρέξει το ΣΔΙΤ έτσι ώστε γρήγορα η περιφερειακή ενότητα της Ηλείας να μπορέσει να διαχειριστεί ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά τα απορρίμματα και να αφήσει πίσω της ένα άσχημο παρελθόν που είχαμε με τα γνωστά προβλήματα. Τέθηκε επίσης το φυσικό αέριο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μετά και την ολοκληρωμένη μελέτη που έχουμε από τη συνεργασία και την προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με τη ΔΕΠΤΑ και τα τεχνικά επιμελητήρια. Δηλώσαμε την πλήρη ωριμότητα που βρισκόμαστε και ζητήσαμε την στήριξη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, έτσι ώστε να σταματήσει να είναι αποκλεισμένη από την έλευση του φυσικού αερίου. Και βεβαίως, ένα μεγάλο θέμα που τέθηκε είναι ο σιδηρόδρομος από την Πάτρα- Πύργος- Αρχαία Ολυμπία. Ένα κρίσιμο θέμα για εμάς, ένα κρίσιμο θέμα για την ανάπτυξη της περιφερειακής ανάπτυξης της Ηλείας. Ο πρωθυπουργός αλλά και οι συνεργάτες του πραγματικά έδειξαν την πλήρη κατανόηση, γνώριζαν και είναι γνώστες των θεμάτων και βεβαίως περιμένουμε από την θετική συνάντηση που είχαμε να δρομολογηθούν οι εξελίξεις έτσι ώστε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να αποκτήσει αναπτυξιακό πλεονέκτημα».

Αναφορικά με τη χθεσινή ημέρα ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος σχολίασε:

«Ήταν μία ιστορική ημέρα. Ο πρωθυπουργός παρέμεινε 4,5 ώρες στην Αμαλιάδα. Τέθηκαν όλα τα προβλήματα και του δήμου και του νομού. Πιστεύω ότι τα άκουσε με προσοχή και με τις σημειώσεις που κράτησε θα βρούμε ειδικά στα βασικά που του θέσαμε πρώτο θέμα την Ήλιδα και μετά το νοσοκομείο, ΣΔΙΤ, δρόμος κ.α., είχαμε την αίσθηση ότι και ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που μας άκουσαν είναι διατεθειμένοι να δώσουν λύσεις. Ο δρόμος θα γίνει, απομένει συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών για το χρονοδιάγραμμα που θα μας δώσει. Σε ότι αφορά τα σκουπίδια έκανε κάποιες προτάσεις ο κ. Χαρίτσης, θα γίνει ραντεβού και δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός να μας καλέσει ο κ. Φλαμπουράρης ούτως ώστε να γίνει η διυπουργική για να ανοίξει το δρόμο για την υπογραφή της σύμβασης. Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι θα χρηματοδοτηθεί άμεσα από το ΕΣΠΑ το έργο για να μπορέσει να πάει για υπογραφή σύμβασης. Όλα τα υπόλοιπα τα άκουσα με προσοχή και το τι θα προκύψει πιστεύω ότι θα είναι θετική η συνάντηση που είχαμε με τον πρωθυπουργό».

Σε ότι αφορά τη σύσκεψη ο Δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ δήλωσε:

«Συζητήσαμε γενικά τα θέματα που αφορούν το νομό Ηλείας, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η Πατρών – Πύργου όπου επισημάναμε πως δεν γίνεται αν δεν φτάσει έως την Ολυμπία, θέματα για τα νοσοκομεία και το προσωπικό. Έθεσα θέμα για το ΕΚΑΒ που δεν έχουν ασθενοφόρα για τους ασθενείς. Το θέμα του σιδηρόδρομου επίσης και άλλα πολλά. Είχαμε μια πλήρη απάντηση από τον Πρωθυπουργό. Γνωρίζει πως ο νομός έχει μείνει πάρα πολύ πίσω και έξω από την ανάπτυξη και είναι πάρα πολύ δύσκολα. Ζητήσαμε να βοηθήσει το νομό να προχωρήσουν όλα γρήγορα. Πέρα από την καθυστέρηση στην ανάπτυξη έχει και ζημιές από τον καιρό. Μας είπε πως ο νομός θα έχει μια καλύτερη μεταχείριση και στο επόμενο διάστημα θα μας ενημερώσουν για τις εξελίξεις. Για το προσφυγικό ζήτησα τη στήριξη του κράτους όπως ιατρική περίθαλψη στην περιοχή με ενίσχυση των υγειονομικών δομών».

Εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος ανέφερε:

«Είχαμε μια ολιγόλεπτη συνάντηση και το μοναδικό θέμα που του θέσαμε ήταν η λειτουργία της νέα πτέρυγας του ΓΝ Αμαλιάδας. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο σέρνεται από το 2004, έχουν περάσει περίπου 13 χρόνια και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Είναι ένα έργο κομβικής σημασίας για την λειτουργία του νοσοκομείου της Αμαλιάδας και θεωρούμε ότι το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το δήμο που έχει αναλάβει την επίβλεψη του έργου, μπορούν και πρέπει να το τελειώσουν όσο πιο γίνεται πιο γρήγορα. Ο πρωθυπουργός μας είπε ότι γνωρίζει το θέμα και ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο επόμενο διάστημα».

Να σημειωθεί ότι την πρώτη συνάντηση παρακολούθησε και ο βουλευτής της Ελληνικής μειονότητας στην Ουγγρική Εθνοσυνέλευση κ. Λαοκράτης Κοράνης, ενώ στο τέλος των συναντήσεων ο κ. Χριστοδουλόπουλος δώρισε στον κ. Τσίπρα αναμνηστικό με το έμβλημα του δήμου, ένα βιβλίο με την ιστορία της Αρχαίας Ήλιδας και δύο τοπικά κρασιά.

ΣΧΟΛΙΑ