ΕΙΝΑ: Για σοβαρούς ιατρικούς λόγους γιατρός δεν εξέτασε ασθενή στην Ψυχιατρική του ΠΓΝΠ

Καταγγέλλει το περιστατικό

Ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει ότι γιατρός αρνήθηκε να εξετάσει ασθενή που μεταφέρθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών επικαλούμενη προσωπικούς λόγους, εξέδωσε η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας (ΕΙΝΑ).

Οπως αναφέρει, η γιατρός ενήργησε με «γνώμονα την υγεία του ασθενούς, σεβόμενη τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και το νομικό πλαίσιο» και θεώρησε ότι δεν ήταν σωστό να εξεταστεί από την ίδια ο ασθενής για «όχι για λόγους προσωπικούς αλλά για σοβαρούς ιατρικούς που εμπίπτουν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Αναλυτικά η ένωση τη ΕΙΝΑ αναφέρει:

«Καταγγέλλουμε απερίφραστα την προσπάθεια δημόσιας δαπόμπευσης της συναδέλφου μας ψυχιάτρου στο ΠΓΝΠ και μέλους της Ε.Ι.Ν.Α, από τον πρόεδρο των Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαϊας, με αφορμή περιστατικό που συνέβη χθες στα επείγοντα της ψυχιατρικής.  Η συνάδελφος ουδέποτε «αρνήθηκε να εξετάσει τον συγκεκριμένο ασθενή επικαλούμενη προσωπικούς λόγους», όπως ψευδά αναφέρεται από τον εκπρόσωπο των αστυνομικών και όπως λανθασμένα αναπαράχθηκε ως πληροφορία από μερίδα τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Η συνάδελφος ενήργησε επαγγελματικά, με γνώμονα την υγεία του ασθενούς, σεβόμενη τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και το νομικό πλαίσιο που προβλέπεται για την ακούσια νοσηλεία σε ψυχιατρική κλινική.  Θεώρησε ότι δεν είναι σωστό για τον ασθενή να εξεταστεί απ’ την ίδια. Όχι για λόγους προσωπικούς αλλά για σοβαρούς ιατρικούς που εμπίπτουν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και το ιατρικό απόρρητο και προφανώς δεν είναι δημοσιεύσιμοι. Ενημέρωσε τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα (ΕΚΕΠΥ) και τον Εισαγγελέα,  που υπέδειξαν διακομιδή στον κοντινότερο διαθέσιμο ψυχίατρο .

Θεωρούμε ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται τέτοια γεγονότα που αφορούν στην υγεία ασθενών για κακής ποιότητας συνδικαλισμό και δημιουργία εντυπώσεων. Οι αστυνομικοί είναι υπεύθυνοι για την εξασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας ασθενών και προσωπικού. Δεν είναι γιατροί. Απαιτείται δε ειδική εκπαίδευση, εμπειρία και ευαισθησία για τη διαχείριση τέτοιων ειδικών περιστατικών. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό είναι υπεύθυνοι για την διάγνωση και τη θεραπεία. Δεν είναι αστυνομικοί. Η διαχείριση ασθενών με ψυχική νόσο και ειδικά σε περιπτώσεις ακούσιας νοσηλείας απαιτεί την καλύτερη δυνατή συνεργασία απ’ όλους τους εμπλεκόμενους. Τα παραπάνω μας τα υπενθύμισε το πρόσφατο θλιβερό γεγονός της αυτοχειρίας συνανθρώπου μας μέσα στο χώρο εξέτασης των Επειγόντων.

Η κλινική του ΠΓΝΠ εφημερεύει καθημερινά, βρισκόμενη σε οριακό σημείο από πλευράς προσωπικού και νοσηλευόμενων ασθενών, αποτελώντας τη βασική ψυχιατρική κλινική στη Δυτική Ελλάδα.  Οι ελλείψεις και τα κενά στον ευαίσθητο αυτό τομέα της Δημόσιας Υγείας δεν είναι ευθύνη των  ίδιων των εργαζόμενων, αλλά των κυβερνήσεων που συνειδητά την υποστελεχώνουν και την στραγγαλίζουν οικονομικά. Εκεί να στρέψουμε τα πυρά μας και όχι σε όσους με αυταπάρνηση προσπαθούν να κρατήσουν όρθιο το σύστημα υγείας.

Καλούμε τη Διοίκηση του ΠΓΝΠ να τοποθετηθεί για το συμβάν και να υπερασπιστεί δημόσια τη συνάδελφο που έπραξε το αυτονόητο. Να αποκατασταθεί η αλήθεια και τα πραγματικά γεγονότα.»

ΣΧΟΛΙΑ