«Δρομείς της Ολυμπίας – Olympia Runners»: Θα τερματίσουν στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας

Αποφασισμένοι να τερματίσουν εντός του Αρχαίας Σταδίου της Ολυμπίας, δηλώνουν τα μέλη της ομάδας «Δρομείς της Ολυμπίας – Olympia Runners» που την προσεχή Κυριακή 26 Μαρτίου θα τρέξουν στον 3ο Μαραθώνιο (σ.σ και στον Ημιμαραθώνιο) Ολυμπίας.

Ο χρόνος για τη μεγαλύτερη αθλητική γιορτή της Ηλείας έχει ήδη αρχίσει να μετρά αντίστροφα. Αθλητές και κυρίως ερασιτέχνες δρομείς από όλο τον κόσμο, θα συναντηθούν…στον δρόμο για την Ολυμπία, «…εκεί που η Δόξα του Μαραθωνίου, συναντά το Ολυμπιακό Πνεύμα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το μήνυμα της διοργάνωσης.

Εντός του Αρχαίου Σταδίου

Στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – που αποτελεί και τον βασικό διοργανωτή του Μαραθωνίου – ήταν, από φέτος και στο εξής, ο τερματισμός του Μαραθωνίου και του Ημιμαραθωνίου, να γίνεται στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάστηκε μάλιστα από τις αρχές του περασμένο φθινοπώρου, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η αρνητική απάντηση των μελών του του ΚΑΣ, προκάλεσε την αντίδραση των συμμετεχόντων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που από την πρώτη στιγμή δήλωσαν – μέσα από τις ανακοινώσεις τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης – αποφασισμένοι να τερματίσουν εντός του Αρχαίου Σταδίου. Και θα το κάνουν, ως επισκέπτες – όπως λένε – πληρώνοντας κανονικά το εισιτήριό τους. Στην χθεσινή τους ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της ομάδας «Olympia Runners» δηλώνουν μεταξύ άλλων «…Όπως έχουμε ανακοινώσει από την επόμενη της συνεδρίασης του ΚΑΣ, την Κυριακή 26 Μαρτίου θα τερματίσουμε εντός του Σταδίου και από την Κεντρική είσοδο. Περιμένουμε οι αρμόδιοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα, όπως δεν σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ούτε κι εμείς. Εξάλλου, ότι κάνουμε θα το κάνουμε ως επισκέπτες – φιλοξενούμενοι, σεβόμενοι την ιερότητα του χώρου και τα μηνύματά του στους αιώνες. Άλλωστε η φιλοξενία για τους αρχαίους προγόνους μας ήταν ΙΕΡΗ, επομένως αναμένουμε ανάλογης αντιμετώπισης».

Τι θα κάνουν

Γι’ αυτούς, η κούρσα του Μαραθωνίου της Ολυμπίας, δε θα σταματήσει στην αψίδα του τερματισμού της διοργάνωσης. Θα συνεχίσουν – όπως λένε – μέχρι τα Εκδοτήρια, θα βγάλουν εισιτήριο πληρώνοντας το αντίτιμο των 6,00 ευρώ, και θα μπουν στο Αρχαίο Στάδιο διασχίζοντας όλο τον Αρχαιολογικό Χώρο. Ενημερώνουν δε τους ενδιαφερόμενους ότι, υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας του εισιτηρίου από την προηγούμενη ημέρα καθώς και όχι ισχύουν φοιτητικά, ανέργων, πολυτέκνων κλπ. «Με τη συνεργασία και βοήθεια όλων, αγωνιζομένων, εργαζομένων, εθελοντών, θεατών και αρχών, θα πραγματοποιηθεί το όνειρο κάθε συμμετέχοντα», σημειώνουν, διευκρινίζοντας πως δεν είναι αθλητές. «Είμαστε ερασιτέχνες – αθλούμενοι. Πιο ερασιτέχνες και από τους ερασιτέχνες. Εργαζόμενοι, άνεργοι, οικογενειάρχες, φορολογούμενοι…Δεν έχουμε καμία σχέση με την διοργάνωση καθώς επίσης και κανένα οικονομικό ή οποιοδήποτε άλλο συμφέρον στην περιοχή. Οι περισσότεροι εξ υμών είμαστε κάτοικοι Αθηνών.
Ότι κάνουμε το κάνουμε απλά και μόνο από αγάπη για τον τόπο που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε. Τον τόπο των πατεράδων και των παππούδων μας», αναφέρουν και καλούν όλους τους συμμετέχοντες να τερματίσουν στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας. Κι αυτή η πράξη θα είναι – όπως λένε – η δική τους διαμαρτυρία, το δικό τους μήνυμα, μετά από 42.195 μέτρα.

Καλούμε το ΚΑΣ στον τερματισμό

Οι «Δρομείς της Ολυμπίας», απευθύνουν και ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, να έρθουν στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να σταθούν στην γραμμή του τερματισμού και να χειροκροτήσουν τις προσπάθειες των συμμετεχόντων στον Μαραθώνιο και στον Ημιμαραθώνιο της Ολυμπίας. «Είμαστε σίγουροι πως θα αναθεωρήσουν τις απόψεις τους», αναφέρει κλείνοντας η ανακοίνωση με την ευχή για Καλό Αγώνα σε όλους, δίνοντας ραντεβού στην Ολυμπία…εκεί που η Δόξα του Μαραθωνίου, συναντά το Ολυμπιακό Πνεύμα.

ΣΧΟΛΙΑ