Γ. Λάμπρου: Ημερολόγιο θανάτου 9.129 κοτόπουλων και 3.899 κιλών φέτας

Προβοκάτσια ή ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής;

Ανακοίνωση σχετικά με το σάλο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το θέμα της διανομής τροφίμων στους δικαιούχους του προγράμματος ΤΕΒΑ εξέδωσε το μέλος του Δ.Σ. ΚΟΔΗΠ και συντονιστής της παράταξης ΡΑΠ-Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη, Γιάννης Λάμπρου.

«Ακούστηκαν πολλά τις τελευταίες ημέρες, άλλα βάσιμα και άλλα χωρίς καμία επαφή με την πραγματικότητα, για τη διανομή δικαιούχων ΤΕΒΑ. Ας προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα που θέλει.

Εμείς, πάντως, ένα συμπέρασμα αποκομίσαμε. Εάν δεν πρόκειται για προβοκάτσια, με θύματα τους δικαιούχους του προγράμματος ΤΕΒΑ, πρόκειται για τραγική ανικανότητα της δημοτικής αρχής.

16/19/20 ΟΚΤΩΒΡΗ

Διανομή προϊόντων σε δικαιούχους ΤΕΒΑ στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο.

17 ΟΚΤΩΒΡΗ

Η Δ/ντρια του ΚΟΔΗΠ απευθύνει ερώτημα προς τη Δ/ντρια της Διαχειριστικής αρχής του Προγράμματος στην Αθήνα, με το οποίο ζητεί τη δυνατότητα αναδιανομής νωπών κοτόπουλων τα οποία δεν διατέθηκαν.

Συμπέρασμα: Από το τέλος της πρώτης ημέρας διανομής οι αρμόδιοι υπάλληλοι, με βάση την διαπιστωμένη εμπειρία τους πολλών ετών και πολλών διανομών, ήξεραν ότι τα κοτόπουλα δεν ήταν δυνατόν να διανεμηθούν στο σύνολό τους.

Ερώτημα: Η δημοτική αρχή έλαβε υπ΄ όψιν της τις διαπιστώσεις των υπαλλήλων; Τι ενέργειες προγραμμάτισε; Τι οδηγίες έδωσε;

21 ΟΚΤΩΒΡΗ

Η Δ/ντρια της Διαχειριστικής αρχής δίνει εντολή να αναδιανεμηθούν όλα τα αποθέματα προϊόντων που έμειναν αδιάθετα, με ισοκατανομή των προϊόντων στους πιο ευάλωτους δικαιούχους.

Την ίδια ημέρα, η δημοτική αρχή, παρά τις οδηγίες της διαχειριστικής αρχής, δίνει εντολή σε εταιρεία logistics να καταψύξει 7915 κοτόπουλα και να διατηρήσει σε ψύξη 3727 κιλά φέτα. Τι απέγιναν άραγε τα υπόλοιπα 1214 κοτόπουλα και 172 κιλά φέτα από τα αδιάθετα;

26 ΟΚΤΩΒΡΗ

Ο ΚΟΔΗΠ ενημερώνει το τμήμα Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τις ποσότητες που έμειναν αδιάθετες από τη διανομή ΤΕΒΑ.

10 ΝΟΕΜΒΡΗ

Το τμήμα Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας απαντάει στον ΚΟΔΗΠ επισημαίνοντάς του την αναγκαιότητα να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος ΤΕΒΑ. Ας δούμε ποιες είναι οι οδηγίες αυτές.

«Εφίσταται η προσοχή των Κοινωνικών Συμπράξεων στο γεγονός ότι πρόκειται για το πιο ευαλλοίωτο είδος της διανομής και ότι θα έχουν στην διάθεσή τους μόνον τρείς ημερολογιακές ημέρες από την παραλαβή στην έδρα της Κοινωνικής Σύμπραξης μέχρι την παράδοση στον ωφελούμενο, πάντα σε συνθήκες επαρκούς ψύξης./………../Σε περίπτωση που κάποιος ωφελούμενος, αν και καταβλήθηκαν προσπάθειες να κληθεί ή κλήθηκε, δεν βρέθηκε ή δεν προσήλθε να παραλάβει τα προϊόντα που του αναλογούν:

Αν πρόκειται για νωπά προϊόντα, καταβάλλεται προσπάθεια να κληθεί να παραλάβει την επόμενη ημέρα. Σε περίπτωση που και τότε δεν προσέλθει, η σακούλα του προωθείται αυθημερόν σε δομή συσσιτίων που εξυπηρετείται από την Κοινωνική Σύμπραξη και το ΕΠ ΕΒΥΣ του ΤΕΒΑ.»

31 ΝΟΕΜΒΡΗ

Η δημοτική αρχή, μετά από δημοσιεύματα και ερωτήσεις του κ. Σιγαλού, δια του Προέδρου του ΚΟΔΗΠ ενημερώνει το Δ.Σ. του Οργανισμού ότι μεταξύ των αδιάθετων προμηθειών περιλαμβάνονται ευπαθή προϊόντα, κοτόπουλα και φέτα, και ζητείται η γνώμη των μελών του Δ.Σ. για τον τρόπο διαχείρισής τους.

Ερώτημα: Έτσι αντιλαμβάνεται η δημοτική αρχή τον ρόλο των μελών και τη λειτουργία του Δ.Σ.; Να ζητείται η γνώμη του ενάμισι μήνα μετά τη διαπίστωση του προβλήματος;

Υ.Γ. 1. Η προσεκτική ανάγνωση των ημερομηνιών αποτυπώνει το βαθύ, διαχρονικό πρόβλημα της Διοίκησης που δεν είναι άλλο από την ατέρμονη γραφειοκρατία που οδηγεί σε καθυστερήσεις και αναποτελεσματικότητα. Φωτεινή εξαίρεση η δραστηριότητα των υπαλλήλων του ΚΟΔΗΠ που απέστειλαν καίριο ερώτημα ακόμα και σε ημέρα εκτός πενθήμερης εργασίας.

Υ.Γ. 2 Το πρόγραμμα ΤΕΒΑ ανέλαβε να υλοποιήσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε συνανθρώπους μας που είχαν πληγεί από τις πολιτικές των τελευταίων ετών. Ψίχουλα, θα πει η δημοτική αρχή, και δεν υπάρχει λόγος να διαφωνήσουμε μαζί της. Ωστόσο, αποτελεί ύβρη η απαξίωση έστω και αυτής της  μικρής βοήθειας, στα μέτρα των δυνατοτήτων ενός ήδη πτωχευμένου κράτους. Το αποτέλεσμα αυτής της απαξίωσης θα είναι δυστυχώς, η καταστροφή μεγάλης ποσότητας τροφίμων και πιθανά ο καταλογισμός των ευθυνών με περικοπή της χρηματοδότησης.

Αλλά, ξέχασα, για αυτά θα φταίει η κακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ…..

Γιάννης Λάμπρου

Μέλος Δ.Σ. ΚΟΔΗΠ

Συντονιστής ΡΑΠ-Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη»

ΣΧΟΛΙΑ