Αχαϊα: Εκδήλωση στη μνήμη του Γιώργου Παπανδρέου στο Καλέντζι (ΦΩΤΟ)

Με ομιλία του Φίλιππου Πετσάλνικου

Στο Καλέντζι, παρουσία μεγάλου πλήθους δημοκρατικού κόσμου, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων της περιοχής πραγματοποιήθηκε, χθες Κυριακή 6 Νοεμβρίου, εκδήλωση στη μνήμη του Γεωργίου Παπανδρέου και απόδοσης τιμής στους δημοκρατικούς αγώνες των τριών γενεών Παπανδρέου.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών Αχαΐας παρευρέθηκε και μίλησε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Φίλιππος Πετσάλνικος.

%cf%802

Τη λιτή θρησκευτική τελετή στον οικογενειακό τάφο των Παπανδρέου ακολούθησε η πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του Φίλιππου Πετσάλνικου, με περιεχόμενο πολιτικό και ιστορικό.

%cf%806

%cf%805

Ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στο πώς κατανόησε και βίωσε ο ίδιος τους αγώνες για τη δημοκρατία: από τα χρόνια του Ανένδοτου Αγώνα του Γεωργίου Παπανδρέου και τη σύγκρουσή του με το δεξιό κατεστημένο της εποχής, τις ριζοσπαστικές πολιτικές ιδέες του Ανδρέα Παπανδρέου, που έγιναν εφαρμοσμένη πολιτική στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και τη συνέχεια του ίδιου αγώνα για Διαφάνεια, Δικαιοσύνη, Δημιουργία από τον Γιώργο Παπανδρέου.

%cf%804

Κοινός παρονομαστής και στις τρεις περιπτώσεις ήταν η σφοδρή αντίδραση των κατεστημένων συμφερόντων, η κατασυκοφάντηση των λαοπρόβλητων ηγετών της δημοκρατικής παράταξης και η προσπάθεια πολιτικής εξόντωσής τους.

Σε σχέση με την πιο πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου, στην ομιλία του ο κ. Πετσάλνικος μίλησε για ΑΝΑΤΡΟΠΗ του Γιώργου Παπανδρέου. Αναφέρθηκε συνοπτικά στο ιστορικό της ανατροπής του το 2011, την απώλεια της δεδηλωμένης και τη «δύσκολη και γενναία απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ακρωτηριάσει το κόμμα για να μην ακρωτηριαστεί η χώρα», θέτοντας εν αμφιβόλω την επιτυχή συμφωνία του Οκτωβρίου του 2011 και τη  – μοναδική μέχρι σήμερα – διαγραφή χρέους, που με φοβερό αγώνα επετεύχθη. Ως αιτία της ανατροπής του θεωρεί το ότι ήταν «μη βολικός» για τα συμφέροντα πρωθυπουργός, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σε αντίθεση με τους Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα που τον διαδέχθηκαν.

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε δεξιά την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά και αυτήν που ακολουθείται από τη σημερινή κυβέρνηση, εξηγώντας ότι η πολιτική κρίνεται και χαρακτηρίζεται, όχι από τα λόγια και το τι δηλώνει κάποιος, αλλά από τις πράξεις. Σε αυτό το σημείο της ομιλίας του, έκανε λόγο για την πώληση κερδοφόρων επιχειρήσεων και περιουσίας του Δημοσίου, κατά την περίοδο των κυβερνήσεων Σαμαρά και Τσίπρα, σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα (Αγροτική, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, περιφερειακά αεροδρόμια) και για την υπαγωγή της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο.

Απορρίπτοντας την έννοια της «κεντροαριστεράς», προσδιόρισε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών ως Αριστερά, όχι μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μεταξύ των δύο παραπάνω συντηρητικών και δεξιών κομμάτων από τη μία πλευρά και του ΚΚΕ από την άλλη.

Σχετικά με μία ενδεχόμενη συνεργασία με άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου, εστίασε στις απαραίτητες προϋποθέσεις: συμφωνία στην ουσία της πολιτικής πρότασης και τους στόχους και απόλυτη δέσμευση για τη στάση που θα τηρηθεί την επόμενη ημέρα των εκλογών.

ΣΧΟΛΙΑ