«Ομόλογο Corona» ζητούν από την ΕΕ Μητσοτάκης και άλλοι 8 Ευρωπαίοι ηγέτες

Επιστολή

Την επιστολή για την έκδοση του νέου ευρωομολόγου υπογράφουν μεταξύ άλλων Μακρόν, Σάντσεθ, Κόντε και Κόστα. Όλη η επιστολή.

Κοινή επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ για την έκδοση ευρω-ομολόγου προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν οι οικονομικές ανάγκες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού απέστειλαν εννέα ηγέτες χωρών-μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ομόλογο αυτό θα μπορούσε να ονομαστεί «Ομόλογο Corona», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή και στόχο έχει τη συγκέντρωση κεφαλαίων από ένα θεσμικό όργανο της ΕΕ προς όφελος των εταίρων, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερή και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των πολιτικών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ζημιών από την πανδημία.

«Είμαστε συλλογικά υπεύθυνοι για μια αποτελεσματική και ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, την οποία συνυπογράφουν οι Εμανουέλ Μακρόν (Γαλλία), Τζουζέπε Κόντε (Ιταλία), Πέδρο Σάντσεθ (Ισπανία), Αντόνιο Κόστα (Πορτογαλία), Ξαβιέ Μπετέλ (Λουξεμβούργο), Λίο Βαράντκαρ (Ιρλανδία), Σοφί Βιλμές (Βέλγιο) και Γιάνεζ Γιάνσα (Σλοβενία).

Επίσης, προτείνεται η διερεύνηση και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως ειδική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ τονίζεται η άμεση ανάγκη για αποφασιστική δράση και στήριξη των οικονομιών της ΕΕ, προκειμένου να οδηγηθούν σε γρήγορη ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ