Δημόσιο : Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση μισθών από φθινόπωρο

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο έδωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας, αφού επανέλαβε, όπως και ο Στ. Πέτσας ότι «με το βασικό σενάριο αυτό το ενδεχόμενο δεν υπάρχει», προσδιόρισε τον χρονικό ορίζοντα που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα: «Εάν μου κάνετε την ερώτηση αν η κρίση κρατήσει πέντε έξι μήνες τότε, τότε όλα είναι στο τραπέζι», πρόσθεσε. Kάτι που πρακτικά σημαίνει ότι, εφόσον η κρίση, κρατήσει έως τα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είχε αποκλείσει την μείωση των μισθών στο Δημόσιο αλλά μόνο στην περίπτωση που θα φύγουμε πέραν του χρονικού ορίζοντα που έχουμε βάλει για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού».

Δείτε αναλυτικά την ερώτηση και την απάντηση:

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα υπάρξει μείωση μισθών στο Δημόσιο και σε τι ποσοστό;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή από την Κυβέρνηση. Αν υπάρξει οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση, σημαίνει ότι θα έχουμε φύγει πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα που έχουμε βάλει για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Αυτή την στιγμή δεν εξετάζεται τίποτα.
Σημειώνεται ότι, , το (θετικό) σενάριο πρoβλέπει την σταδιακή άρση των μέτρων με ορίζοντα τα τέλη Μαϊού ή τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, όπως έχει γράψει η ιστοσελίδα, τουλάχιστον έως το Μάιο θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών. Αυτό αναφέρουν πληροφορίες της aftodioikisi.gr από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες που προέρχονται από πρόσωπο το οποίο έχει κομβικό ρόλο στο θέμα των μέτρων, «αφενός έχουμε μπροστά μας το Πάσχα και στη συνέχεια την Πρωτομαγιά (σ.σ. πέφτει Παρασκευή και είναι τριήμερο), ημέρες κατά τις οποίες πολλοί θα θελήσουν να ταξιδεύσουν στα χωριά τους, με αποτέλεσμα να διασπείρουν τον ιό και αφετέρου σε αυτό το διάστημα η Επιτροπή των επιστημόνων υπό τον κ. Τσιόδρα ευελπιστεί ότι η καμπύλη διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα θα έχει πάρει την κατιούσα».

Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες  αναφέρουν ότι ακόμη κι αν όλα πάνε κατά τις (θετικές) προβλέψεις της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, αυτό δεν σημαίνει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί ειδικά σε σχέση με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, το «λουκέτο» στις επιχειρήσεις, αλλά και η λειτουργία των σχολείων, θα αρθούν μονομιάς.

Τουναντίον, όλα δείχνουν ότι αυτό θα γίνει σταδιακά με ορίζοντα τον Ιούνιο, όταν, δηλαδή, το καλοκαίρι θα έχει μπει και επίσημα και –αν δεν ισχύσουν οι προβλέψεις του του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων πως η ασθένεια Covid-19 θα μπορούσε να συνεχίσει να υφίσταται, ακόμη και όταν αυξηθεί η θερμοκρασία- ο κίνδυνος λοιμώξεων θα έχει μειωθεί σημαντικά, έως και εκμηδενισθεί.

ΣΧΟΛΙΑ